Linkovi

Daniel Serwer: "Bosna je zemlja sa relativno malim doprinosom kada je u pitanju globalna slika terorizma"


Daniel Serwer, analitičar pri Institutu za srednji istok u Washingtonu
Daniel Serwer, analitičar pri Institutu za srednji istok u Washingtonu

Za komentar događaja u Zvorniku zamolili smo Daniela Serwera, analitičara pri Institutu za Srednji istok, kao i Centru za transatlantske odnose u Washingtonu.

U ovim trenucima treba sačekati detalje o napadu, ali je isto tako trenutak kada možemo reći da je to užasan čin usmjeren protiv vlasti kojeg svi trebaju osuditi.

Bosna je zemlja sa relativno malim doprinosom kada je u pitanju globalna slika terorizma. Ima mnogo zemalja na srednjem istoku iz kojih dolazi mnogo veći broj terorističkih boraca nego što ih dolazi iz Bosne. Ali svaka zemlja je odgovorna za svoje vlastite građane. Bosna mora imati kontrolu nad onima koji žele počiniti ubistva iz političkih razloga. Stoga, ni Bosna nije izuzetak kada je u pitanju odgovornost.

Daniel Serwer se osvrće i na nedavne izjave Milorada Dodika.

Dodikova najava o većoj nezavisnosti je pretjerana. Uvredljivo je da on prijeti integritetu bosanske države. Sjedinjene države i EU su veoma jasne u stavu da je Republika srpska dio BiH i da jedino takva može postati članica EU i NATO saveza. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH se moraju poštovati.

Daniel Serwer reagira i na Dodikovu izjavu da je BiH puna uspavanih terorista i da se više ne može oslanjati na obavještajne izvore u BiH.

On bi trebao surađivati sa vlastima koliko god je moguće ako vjeruje da je to istina, i ako ima informacije koje to nagovještavaju. Ja ne znam da li je to istina i, iskreno govoreći, ne vjerujem da Bosna ima išta više terorista nego brojne druge zemlje. Činjenica je da je cilj takvih izjava potpaliti Dodikovo vlastito biračko tijelo protiv muslimana u Bosni. Smatram da treba osuditi to što on radi.

Ne mislim da bi iko u Bosni trebao zamišljati da je ovaj incident u Zvorniku velika vijest u Sjedinjenim državama. Nije, niti će biti. Bosna u Sjedinjenim državama danas ima veoma nizak profil. Ono što je važno za građane BiH je da postignu napredak u nastojanjima da se kvalificiraju za članstvo u EU i NATO savezu. A sve ovo što se dešava mi se čini kao veliko odvraćanje pažnje od onog što bih ja, kao građanin, najviše želio, a to je vlada koja može služiti narodu na pravedan i učinkovit način, kaže za Glas Amerike Daniel Serwer.

XS
SM
MD
LG