Linkovi

Daniel Serwer: Ne ulažem previše nade u ustavnu promjenu u BiH


U Bosni je problem ustavni poredak vlasti i zasnivanje ustava na grupnim, a ne individualnim pravima, kaže Daniel Serwer.

Najnoviji propušteni rok za približavanje Evropi, kao i previranja na bh političkoj sceni, samo su neka od trenutnih dešavanja koje za Glas Amerike komentira dobar poznavalac balkanskih prilika Daniel Serwer, iz Centra za transatlantske odnose u Washingtonu. On smatra da u BiH postoje mnoge kontradiktorne stvari.

BiH pati od političke strukture ustava kojeg smo toj zemlji dali u Dejtonu i koji je zamrzao odnose vlasti iz 1995. A ti odnosi su bili takvi da su Srbi i Bošnjaci bili gotovo jednaki, a Hrvati su bili dosta jaki, i Dejtonom su dobili polovinu vlasti u federaciji i jednu trećinu državne vlasti. Međutim takve okolnosti se više ne mogu primijeniti. Vojni balans više nije važan. Činjenica da Hrvati, kojih vjerovatno nije više od 10%, nastoje imati jaču poziciju na državnom i federalnom nivou, u trenucima kada se njihova geopolitička demografska situacija smanjila, je kontradiktorna. Po mom mišljenju, rješenje leži ne u grupnim, nego pojedinačnim pravima, jer ne bih želio da iko bude loše tretiran, bez obzira da li je Hrvat, Bošnjak ili Srbin. Svako treba imati pravo da brani svoja pojedinačna prava na sveobuhvatan način. Ali to u Bosni nije slučaj. Navika u Bosni je da se obezbjeđuje grupna zaštita, ali ona neće biti efikasna ako Hrvati sačinjavaju samo 10% stanovništva i ako više nemaju jaku vojnu poziciju niti jaku podršku Zagreba.

Daniel Serwer kaže da ne treba uzimati previše ozbiljno najnoviju krizu vlasti.

Bio sam svjedok velikom broju kriza vlasti da znam da ih ne treba uzimati za ozbiljno. I ne mislim da je to problem u Bosni. U Bosni je problem ustavni poredak vlasti i zasnivanje ustava na grupnim, a ne individualnim pravima. I ja preuzimam dio krivice za to. Iako nisam pisao ustav federacije, tokom rata sam podržavao federaciju. I takav poredak traje mnogo duže nego sam očekivao da će trajati. A traje jer postoje ljudi koji su od njega imali koristi, a to su uglavnom nacionalistički orjentirani političari. Ne bih rekao da su obični građani od njega imali koristi. Volio bih da se to može promijeniti, ali ne vidim kako. Ne ulažem previše nade u ustavnu promjenu u BiH. Ako Bosna ne provede ustavnu reformu, vjerovatno će stajati u mjestu dok će se Republika srpska potpuno odvojeno pripremati za članstvo u Evropskoj uniji. Razdvajanje RS-a i federacije raste. Mislim da je Dodik sasvim jasno rekao šta su njegove namjere i bojim se da se Evropska unija suočava sa rizikom posebnog pregovaranja o članstvu sa RS-om. Ne mislim da će se članstvo ikada desiti odvojeno, ali se pripreme za njega odvijaju odvojeno.

Činjenica da je Bosna propustila najnoviji rok za približavanje Evropi nije problem Brisela, već Bosne, kaže Daniel Serwer.

Bosna će propustiti još mnogo rokova sa ovakvom ustavnom strukturom. Ona jednostavno ne funkcionira. Dodik je u pravu, ona ne funkcionira. Razlika je u tome što je njegovo rješenje nezavisnost RS-a, što se neće desiti, a moje rješenje je zaštita individualnih prava, što bih volio da se desi, ali jednostavno ne vidim kako bi se to danas u Bosni moglo desiti, kaže Daniel Serwer.

On kaže da smatra da su općinski izbori u Bosni važni, ali ne vjeruje da će oni izmijeniti trenutni politički zastoj na državnom nivou.
Daniel Serwer: Ne ulažem previše nade u ustavnu promjenu u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
XS
SM
MD
LG