Linkovi

Danas počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu


Utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab
Utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab

Dok će na vrhu dnevnog reda biti i spora gospodarska obnova u Zapadnoj Europi i Sjedinjenim Državama, razgovarat će se i o situaciji u Indiji i Kini - o inflaciji u toj zemlji te o njezinom suficitu u trgovinskoj razmjeni sa Zapadom

Danas u Davosu u Švicarskoj počinje Svjetski ekonomski forum, godišnji skup svjetskih političkih, gospodarskih i poslovnih čelnika. Kako se čini, dominirat će dvije teme – spori ekonomski oporavak Zapada te uspon nekoliko gospodarskih velesila u Aziji.

Državnici, čelnici korporacija i istaknuti pripadnici globalnog jet-setta – okupljeni na petodnevnom skupu u Davosu - imaju razloga za zabrinutost. To je očito i iz ovogodišnjeg Izvješća o globalnim rizicima, koje objavljuju organizatori Globalnog ekonomskog foruma. Među tridesetak najvećih problema današnjeg svijeta pobrojane su gotovo sve glavne teme s naslovnica medija – od klimatskih promjena i lokalnih sukoba pa do imigracije i nacionalnog duga.

O stanju današnjeg svijeta govori Klaus Schwab, švicarski ekonomist koji je utemeljio Svjetski ekonomski forum:

"Svijet nikad nije bio sučeljen s toliko složenih problema. Cilj nam je ne samo da o njima govorimo, već da ponudimo stratešku analizu i rješenja za njih."

Na dnevnom redu bit će i situacija u Kini i Indiji, među ostalim i inflacija u Kini te njezin suficit u trgovinskoj razmjeni sa Zapadom. Simon Tilford iz Centra za europske reforme kaže da će na vrhu dnevnog reda biti i spora gospodarska obnova u Zapadnoj Europi i Sjedinjenim Državama:

"Kriza u euro-zoni će u izvjesnoj mjeri dominirati ovim skupom. A u pozadini, tu je i dublji problem – prilično krhka gospodarska obnova u Americi i u Europi kao i ekonomski 'pregrijana' Kina."

Među dvije i pol tisuće sudionika skupa u Davosu bit će šefovi država i premijeri nekih 35 država svijeta kao i čelni ljudi barem 1400 firmi i korporacija. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev – koji je trebao biti jedan od glavnih govornika – odgodio je svoj dolazak zbog terorističkog napada u Moskvi. U Davosu se očekuju i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i predsjednici Južne Afrike i Meksika, Jacob Zuma i Felipe Calderon.

XS
SM
MD
LG