Linkovi

Počeli izbori za Evropski parlament


Oko 400 miliona ljudi iz 28 članica Evropske unije od danas do 26. maja biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

Glasanje na evropskim izborima počinje danas, u četvrtak 23. maja u Holandiji i Britaniji, u Irskoj se glasa u petak 24. maja, u Češkoj u petak i subotu 24. i 25. maja, u Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu 25. maja, a u preostaloj 21 članici u nedjelju, 26. maja.

Ukupno se bira 751 europoslanik, obzirom da Velika Britanija nije napustila EU. Da je Velika Britanija izašla iz EU krajem marta, kako je prvobitno planirano, u Parlamentu bi sjedilo 705 poslanika.

Preliminarni rezultati znaće se u kasnim večernjim satima u nedjelju a novoizabrani europoslanici će već u ponedeljak početi razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.

Objavljivanje djelimičnih i preliminarnih rezultata nije dozvoljeno prije nego što se zatvore sva biračka mjesta u EU, a to je nedjelja 26. maj u 23.00.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG