Linkovi

Dan žalosti u BiH zbog ubistava u Gradačcu


Policija na ulicama Gradačca nakon trostrukog ubistva, 11. avgust 2023.
Policija na ulicama Gradačca nakon trostrukog ubistva, 11. avgust 2023.

U Bosni i Hercegovini je 16. augusta Dan žalosti zbog trostrukog ubistva koje se dogodilo u Gradačcu 11. augusta.

Ovu odluku su pojedinačno donijele entitetske Vlade, da na nivou svakog dva entiteta (Federacija BiH, Republika Srpska) bude Dan žalosti, nakon što Vijeće ministara BiH nije imalo nacionalni kvorum da donese odluku.

U Gradačcu je 12. augusta proglašena trodnevna žalost, a Dan žalosti je bio proglašen i u Tuzlanskom kantonu 14. augusta.

U Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, 11. augusta je počinjeno trostruko ubistvo, a u napadu su ranjene i tri osobe.

Nermin Sulejmanović je ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja.

Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obavlja istražne radnje tokom i nakon masovnog ubistva, te pokušaja ubistva tri osobe u Gradačcu, izvijestilo je u ponedjeljak kantonalno Tužilaštvo.

Isti dan su u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine održani protesti građana protiv nasilja zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG