Linkovi

Dan zahvalnosti u SAD uz jače mjere sigurnosti


Tradicionalnu paradu za Dan zahvalnosti u New Yorku ove godine je osiguravalo nekoliko hiljada policajaca
Tradicionalnu paradu za Dan zahvalnosti u New Yorku ove godine je osiguravalo nekoliko hiljada policajaca

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se obilježava jedan od najvećih praznika - Dan zahvalnosti.

Amerikanci inače slave Dan zahvalnosti sa porodicom i prijateljima, uz obaveznu ćurku na stolu, gledanje prenosa parada i utakmica i prazničnom kupovinom.

Ipak, javne proslave – poput “Macy’s” parade za Dan zahvalnosti u New Yorku, se održavaju pod pojačanim nadzorom.

Parada u New Yorku održava se samo dvije nedelje nakon terorističkog napada. Iako nije bilo prijavljenih prijetnji, rutu parade dugu 4 kilometra obezbjeđivale su hiljade policajaca.

Parada za Dan zahvalnosti u New Yorku
Parada za Dan zahvalnosti u New Yorku

Trumpova poruka za Dan zahvalnosti

Predsjednik SAD-a Donald Trump zahvalio se pripadnicima američkih trupa širom svijta u poruci povodom Dana zahvalnosti.

„Čast mi je da vam se obratim i zahvalim Bogu za slobodu i za heroje koji imaju hrabrosti da nas brane i da odbrane slobodu“, rekao je Trump na video telekonferenciji.

Predsjednik, koji praznični vikend provodi na svom imanju na Floridi, u prazničkoj poruci je provukao i šta vidi kao uspjeh američkih trupa u Iraku i Avganistanu.

“Više se ne borimo samo radi reda”, rekao je Trump povodom odluke iz avgusta da produži učešće SAD-a u ratu u Avganistanu. “Borimo se da bismo pobjedili. A vi ste napravili neviđen preokret u protekla tri, četiri mjeseca.”

Komandant američkih trupa u Avganistanu John Nicholson​ ove nedjelje je priznao da se 16-godišnji sukob u Avganistanu ne pomjera sa pat pozicije i da pobunjenici kontrolišu skoro isti dio teritorije i populacije kao i prošle godine.

Ipak, američke snage su napredovale u borbi sa Islamskom državom u Iraku i Siriji.

“Zaista pobjeđujemo”, rekao je Trump za Irak i istakao da prethodne američke administracije “nisu dozvoljavale trupama da pobjede”.

Predsjednik Donald Trump sa pripadnicima obalske straže na Floridi
Predsjednik Donald Trump sa pripadnicima obalske straže na Floridi

Običaji na Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti se slavi sa porodicom i prijateljima. Prognoze su bile da će 49 miliona ljudi krenuti na put, million više nego prošle godine, pa će saobraćajne gužve na ovaj Dan zahvalnosti biti najveće u protekloj deceniji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je prije nekoliko dana, tradicionalno “pomilovao” par ćurki koje ove godine nisu završile na prazničnim trpezama.

Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Trump
Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Trump

Dan zahvalnosti također označava početak praznične kupovine u SAD-u. Poslije tog praznika slijedi Crni petak – dan poznat po velikim rasprodajama širom Amerike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG