Linkovi

SAD: Na Dan sjećanja počast i vojnicima imigrantima


U čast poginulima za domovinu
U čast poginulima za domovinu

Jučer se diljem Sjedinjenih Država obilježavao Dan sjećanja, kojim se odaje počast poginulim američkim vojnicima koji su služili svojoj domovini. Neki od vojnika sahranjenih na nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Washingtona nisu dali živote za svoju rodnu domovinu, nego za onu u koju su imigrirali.

Grobljem su odjeknuli plotuni u čast vojnika koji je nedavno sahranjen na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Poginuo je u Afganistanu. Marinaci su udovici uručuli složenu američku zastavu. Ali to nije zastava njegove rodne domovine. Nicolas Parada-Rodriguez se preselio u Sjedinjene Države iz El Salvadora kada je imao pet godina.

Imigranti su počeli služiti u američkoj vojsci tijekom američkog revolucionarnog rata u 18. stoljeću. Trenutno u vojsci služi 29 tisuća legalnih imigranata. Svake godine ih se pridruži oko 8 tisuća.

Major Dan Wood, zapovjednik u američkoj vojsci kaže da su 10% njegove jedinice useljenici: "Neko ko se preseli u ovu zemlju, zasigurno vidi slobode koje ona nudi kao nešto što je vrijedno borbe. Ne vjerujem da bi se u suprotnom pridruživali vojsci. Njihova borba za te slobode mi se čini prirodnom."

Uday Singh, narednik
Uday Singh, narednik

Narednik Uday Singh se preselio iz Chandigarha u Indiji u Chicago udaljen 16,000 kilometara od njegovog grada. Tamo se pridružio američkim oružanim snagama, nakon čega je prebačen u Kansas. Bio je artiljerac na oklopnom vozilu u Iraku, kada je njegova jedinica napadnuta, a Udah Singh je poginuo.

Američke vojne snage su prebacile njegovo tijelo u Indiju zbog kremiranja i pokopa. Dio njegove urne je zakopan na arlingtonskom nacionalnom groblju sa punim vojnim počastima.

Neere Princy i Raj Brar, tetke poginulog imigranta
Neere Princy i Raj Brar, tetke poginulog imigranta

Singhove dvije tetke posjećuju njegov grob u dijelu pod oznakom 60, koji je rezerviran za poginule u Iraku i Afganistanu. "Da je više volio Indiju, vratio bi se i pridružio indijskim vojnicima. Ali on se odlučio pridružiti američkoj vojsci. To možda pokazuje koliko je volio Ameriku.", rekla je Neere Princy, tetka poginulog imigranta.

Nekoliko metara dalje, na istom svetom tlu, podpredsjednik Joe Biden je jučer položio vijenac Dana sjećanja na grobnicu nepoznatih, odajući počast svima koji su poginuli za ovu zemlju, bili oni američki državljani ili ne. Predsjednik Obama je učinio isto na groblju nadomak Chicaga.

Kada se imigranti uvojače u američku vojsku, njihov put do državljanstva se ubrzava. Singhova tetka Raj Brar kaže da to nije jedini razlog što se imigranti vojače: "Osjećam da kad se preselimo u neku zemlju, prihvaćamo sve, i dobro i loše u toj zemlji. Mislim da imigranti pripadaju američkoj vojsci koliko i američki državljani. "

Američke oružane snage misle jednako, stoga daju pune počasti svima koji za Ameriku daju živote..bez obzira gdje ih započeli.

XS
SM
MD
LG