Linkovi

Daniel Serwer: Republika Srpska je odlučna da porazi sve evropske ambicije Bosne i Hercegovine


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Višegodišnji sjajni poznavatelj balkanskih prilika, a današnji stručnjak pri Centru za transatlantske odnose, Dan Serwer, nije pretjerano optimističan u pogledu nove vlade

Trenutno karte kada je u pitanju budućnost u BiH, u rukama drže Evropljani, a ne Amerikanci, kaže za stručnjak, i politički analitičar pri Centru za Transatlanstke odnose, Daniel Serwer, govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, a u svjetlu početka rada nove vlade. Hoće li ova vlada pokrenuti BiH naprijed, pitali smo gospodina Serwera:

Ova mi vlada izgleda čudno, čini mi se da je vlada u kojoj će predstavnici iz Republike Srpske, vrlo vjerovatno, biti tu da bi obstruirali, a ne da se nešto završi. Bio bih sretan da sam u krivu, ali se bojim toga. Uz to, u BiH danas ima još puno kompliciranih stvari osim ove nove vlade: napad iz Republike Srpske na sistem suda BiH je vrlo jak, to smatram ozbiljnim razlogom za zabrinutost.Dakle, drago mi je da je vlada formirana i da su ove stranke došle do nekog dogovora , ali neću reći da sam posebno optimističan u smislu da će ovo označiti početak nekog novog sjajnog perioda za BiH.

Može li poboljšanje ekonomije samo pomoći Bosni da se pokrene naprijed, ili je potrebno poboljšati i sigurnosnu situaciju, u svjetlu nedavnog napada na američku ambasadu i slično? Daniel Serwer daje svoje mišljenje:

Ljudi su previše brinu za vrlo mali broj mudžahida u BiH, i to već dugo vremena. Mene taj problem medjutim ne brini puno. Ako BiH ima problema sa islamskim ekstremizmom, imaju i Sjedinjene Države, imaju i drugi dijelovi svijeta...Takodjer mi se čini da su vlasti u BiH savršeno sposobne da se nose s tim problemom. To su uostalom i pokazali mnogo puta.
Medjutim, što se tiče ekonomoje, mislim da će biti jako teško da se ona ozbiljno oporavi u trenutnim okolnostima, jer je Evropa u teškom stanju, a Bosna je, da kažem, evropski susjed, i de facto, ako ne de jure, članica euro zone. Zato smatram da bi Bosanci i Hercegovci trebali ovaj trenutak iskoristiti da pod hitno odrade neke političke reforme koje su, jasno je, neophodne za privredni uspon. Pri tom konkretno mislim na Ustavnu reformu, i reformu izbornog sistema. Pazite, nije nikakva misterija šta to treba da se uradi : na primjer, popravite Ustav da se udovolji odluci u slučaju Sejdić - Finci. Već gotovo dvije godine je ta odluka na snazi, a ništa po pitanju Ustava nije uradjeno. BH političari se moraju pozabaviti takvim stvarima, po mom mišljenju.


Kakvu ulogu u svemu tome igra sada Republika Srpska?

Dodikov cilj je de facto ustanovljenje nezavisne Republike Srpska , kao i spriječavanje da država BiH , kao jedinstvena država, vodi pregovore o ulasku u Evropsku Uniju. On želi da Republika Srpska sama za sebe vodi pregovore o ulasku u EU. Ja smatram da je upravo to pogrešan pravac. Jer , EU može i hoće insistirati na tome da suverena BiH bude dovoljno snažna tako da može provesti u stvarnost sve obaveze koje se zahtjevaju članstvom u Uniji. Žalosno je da ima entitet , Republika Srpska, koja je odlučna da porazi evropske ambicije BiH, a ne da im doprinese., govori gospodin Serwer i zaključuje:

Sjedinjene države ipak još uvijek mogu pomoći, i to na način na koji su pomogle mnogo puta do sad: da budu potpuno nedvosmisleni kada je u pitanju situacija u BiH. Iskreno govoreći, EU ima 27 članica, sa gotovo isto toliko mišljenja i interesa na Balkanu i drugdje, i često su vrlo mutni i neodredjeni u izjavama o tome šta treba uraditi. Analitička jasnost i glasnost od Washingtona, bilo kada je pitanju Dodik i tužilaštvo , ili rad nove vlade , to je važna uloga Amerike u BiH. Medjutim, moram upozoriti da u ovom trenutku, čak ako je Washington glasan i jasan, ali Evropljani nastave praviti greške i dozvoljavati da ih Milorad Dodik koristi recimo po pitanju sudova, bojim se da će BiH nastaviti da tapka u mjestu. Dodik zna da ga Amerika neće bombardovati, ili mu bilo šta učiniti, a da iskreno kažem, to je područje i vrlo nisko na listi prioriteta u Washingtonu.Da zaključim : danas Evropljani drže najvažnije karte u rukama!

XS
SM
MD
LG