Linkovi

Oglasila se Ambasada SAD-a: Odgovarati za nepoštivanje odluka Ustavnog suda


Ambasadorica Maureen Cormack: Jasan stav SAD-a
Ambasadorica Maureen Cormack: Jasan stav SAD-a

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske.

Ponovili su svoj stav o obilježavanju ovog praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a nepoštivanje odluke suda, smatraju u ambasadi, predstavlja kršenje vladavine prava.

”Žalosno je da su politički lideri izabrali da iskoriste ovu priliku da dodatno polariziraju politički dijalog u BiH, umjesto da rješavaju neposredne probleme sa kojima su suočeni građani ove zemlje", saopćeno je.

Naglašeno je kako SAD podržavaju BiH samo suverenu i nezavisnu, sa njena dva entiteta, Federacijom BiH, Republikom Srpskom, distriktom Brčko, i tri konstitutivna naroda.

“Svaku prijetnju sigurnosti i stabilnosti osiguranoj dejtonskom strukturom shvaćamo vrlo ozbiljno”, istaknuto je u saopćenju ambasade SAD-a u BiH.

Ovogodišnja proslava 9. januara privukla je do sada najveću pozornost zbog obimnog programa obilježavanja.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, i drugi, u Tužilaštvu BiH imaju status osumnjičenih zbog sumnje da su počinili krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Istraga u ovom slučaju još uvijek traje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG