Linkovi

Dan prije izbora za Kongres: Entuzijazam republikanaca; bezvoljnost demokrata


Odnos snaga u Zastupničkom domu i Senatu
Odnos snaga u Zastupničkom domu i Senatu

Sutra se glasa za cijeli saziv Zastupničkog doma Kongresa kao i za trećinu Senata. Uz to, u većini se američkih saveznih država biraju guverneri te tisuće nižih lokalnih dužnosnika.

Demokratska stranka posljednjih nekoliko godina drži sve poluge vlasti u Sjedijenim Državama. 2006. osvojila je većinu u oba doma Kongresa, a 2008. – Bijelu kuću. Ove je godine njezina dominacija došla u pitanje. Na polovici predsjedničkog mandata – a to je upravo ove godine – stranka koja 'drži' Bijelu kuću u pravilu gubi mjesta u Kongresu. Uz to, Amerikanci su prilično razočarani zbog sporog gospodarskog oporavka i razmjerno visoke nezaposlenosti.

Demokrati će zbog toga snositi posljedice – pokazuju ankete.

Predsjednik Barack Obama već nekoliko tjedana pokušava mobilizirati glasače Demokratske stranke. Putuje po Americi i na izbornim skupovima daje podršku lokalnim kandidatima demokrata. Obama ih nastoji podsjetiti na entuzijazam od prije dvije godine, kada je bio izabran za predsjednika. "Morate nastaviti s našom borbom. Morate i dalje vjerovati. Zato, pozivam vas da kontaktirate susjede i prijatelja, da razgovarate s njima, da ih podsjetite da izađu na glasanje" - poručio je jučer okupljenima na jednom izbornom skupu Demorkatske stranke u Ohiou predsjednik Obama.

Iako je američko glasačko tijelo prilično ravnomjerno podijeljeno na republikance i demokrate, republikanci ove godine na birališta izlaze s mnogo većim entuzijazmom. Mnogi bi pristaše Demokratske stranke mogli ostati kod kuće i apstinirati od glasanja. Zato će – kako pokazuju ankete – Republikanska stranka vjerojatno osvojiti većinu u Zastupničkom domu, koju je izgubila 2006.

Ako se to dogodi, predsjedatelj Zastupničkog doma postat će republikanac John Boehner. On je već najavio blokadu glavnih zakonodavnih inicijativa Obamine administracije, koju Boehner smatra odveć rastrošnom. "Amerika svojim građanima stvara najbolje šanse za uspjeh u životu, bolje nego bilo koja druga zemlja. Ako ne smanjimo državnu potrošnju, ako državu ne učinimo odgovornijom – Amerika neće biti što je do sada bila" - rekao je nedavno John Boehner.

Demokrati međutim tvrde da je za aktualnu krizu odgovorna republikanska administracija koja je prethodila sadašnjoj. Bivši predsjednik Bill Clinton, koji je demokrat, rekao je nedavno da bi Amerikanci trebali biti strpljiviji – i dati Baracku Obami i demokratima malo više vremena.

No, jedna od najistaknutijih republikanki, Sarah Palin, rekla je nedavno da su američki glasači s razlogom nestrpljivi: "Glasači će sutra predsjedniku Obami poručiti – vi ste svoju šansu profućkali. Imali ste dvije godine da ozdravite ekonomiju, a niste to učinili."

Uz Kongres, sutra se biraju i guverneri nekih od najvećih saveznih država – New Yorka, Californije i Floride.

XS
SM
MD
LG