Linkovi

Dan nakon rekordnih gubitaka američke i europske burze bilježe rast, a azijske pad


Prizor s Newyorške burze, 9. kolovoz 2011.
Prizor s Newyorške burze, 9. kolovoz 2011.

Zabrinutost zbog političkih sporova oko potrošnje i američkog duga, dolazi kao dodatak na europsku dužničku krizu i strahovanja o usporavanju globalnog gospodarstva

Na vodećim azijskim burzama cijene dionica su osjetno pale, dok su europske burze nakon jučerašnjih velikih gubitaka danas zabilježile umjereni rast vrijednosti. I cijene dionica u Sjedinjenim Državama zabilježile su rast nakon jučerašnjih gubitaka. Svjetske burze bilježe gubitke otkako je agencija za kreditni rejting Standard & Poor's smanjila američki bonitet u petak. Zabrinutost zbog političkih sporova oko potrošnje i američkog duga, dolazi kao dodatak na europsku dužničku krizu i strahovanja o usporavanju globalnog gospodarstva.

Povjerenje u američki dolar kao vodeću svjetsku valutu oslabilo je kao odraz nevjerice ulagača u američko posustalo gospodarstvo i sposobnost administracije da se nosi sa sve većim dugom dugoročno. Godinama dok su se gospodarstva diljem svijeta kretala naprijed-nazad, ulagači su gledali u američki dolar kao utočište, a na Sjedinjene Države kao na najpouzdaniju zemlju da će otplati svoje dugove.

Nakon odluke Standard & Poor's da umanji američki bonitet, ulagači sad razmatraju i druge valute – posebno japanski jen i švicarski franak, kao moguću sigurniju alternativnu valutu za vremena gospodarskih neizvjesnosti. Kao rezultat toga, američki dolar posljednjih dana gubi na vrijednosti prema jenu i franku, a vlade Švicarske i Japana brinu da njihove valute postaju precijenjene, što nanosi štetu prodaji njihovih proizvoda u inozemstvu.

Od drugih ekonomski vijesti spoenimo da je produktivnost američkih uposlenika pala za 0,3 posto u drugom tromjesečju ove godine. Prema izvješću Ministarstva rada, riječ je o drugom kvartalu zaredom da produktivnost pada. Ova statistika mjeri se tako da se prati koliko neki uposlenik može učiniti u jedinici vremena. Poslovni svijet vrlo budno prati podatke o produktivnosti jer je radna snaga najčešće najveći trošak neke kompanije.

XS
SM
MD
LG