Linkovi

Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike amid Russia's invasion of Ukraine, in Mariupol, on March 16, 2022.
Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike amid Russia's invasion of Ukraine, in Mariupol, on March 16, 2022.

Dan 23: Rusija nastavila napade na gradove. 130 civila do sada spašeno iz bombardovanog pozorišta u Mariupolju

Stotine civila ubijeno od početka invazije, navodi UN tražeći istragu. Mala aktivnost ruskih snaga u posljednja 24 sata, kaže američki zvaničnik. Bombardovan aerodrom u blizini Lavova, na zapadu Ukrajine.

Granatiran aerodrom kod Lavova

Ruski projektili pogodili su područje u blizini aerodroma zapadnoukrajinskog grada Lavova u petak rano ujutro, rekao je gradonačelnik.

Najmanje tri eksplozije čule su se u blizini zračne luke u Lavovu u petak ujutro, a video snimci na društvenim mrežama prikazuju velike eksplozije i oblake dima u obliku gljiva koji se dižu.

Gradonačelnik Lavova, Andriy Sadovy, rekao je da je nekoliko projektila pogodilo objekt za održavanje aviona, uništivši zgrade, ali bez žrtava.

Mala aktivnost u ruskoj invaziji u posljednja 24 sata, kaže američki zvaničnik

Ruske snage su napravile nekoliko poteza u posljednjem danu, prema višem zvaničniku američkog ministarstva odbrane.

Rekli su da nisu vidjeli granatiranje tokom 24 sata - iako je ovo ažuriranje objavljeno prije nego što su se čule eksplozije u Lavovu.

Pomorska aktivnost je viđena u sjevernom Crnom moru kod obale Odese, koja se sprema za ruski napad.

Međutim, zvaničnik je rekao da nisu vidjeli "neposredne znakove" amfibijskog napada na lučki grad, koji je ključna meta za Rusiju jer bi prekinuo veći dio ukrajinske trgovine.

SAD kažu da imaju neke dokaze da ruski moral opada.

"Nešto od toga je, vjerujemo, funkcija lošeg vodstva, nedostatka informacija koje trupe dobijaju o svojoj misiji i ciljevima, i mislim da je razočaranje zbog žestokog otpora kao što je to bilo", rekao je zvaničnik.

Anti-tank obstacles are seen in a street of Odesa, Ukraine, March 13, 2022.
Anti-tank obstacles are seen in a street of Odesa, Ukraine, March 13, 2022.

Druga američka žrtva u Ukrajini

Policija u ukrajinskom gradu Černigovu je navela da je Amerikanac među poginulima u ruskom napadu. Agencija AP prenosi da je smrt Džima Hila, iz Digsa u Ajdahu, potvrdila njegova sestra.

“Moj brat Džimi Hil ubijen je juče u Černigovu, u Ukrajini. Čekao je u redu za hljeb sa nekoliko ljudi kada su ga upucali ruski vojni snajperi. Njegovo tijelo je na ulici pronašla lokalna policija", napisala je Čeril Hil Gordon na Facebooku. Hil je navodno u Černigovu bio zbog medicinskog tretmana svog partnera.

Guverner Vjačeslav Čaus rekao je da su u protekla 24 sata poginula 53 civila. Reuters nije mogao da nezavisno potvrdi broj žrtava. Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

Riječ je o najmanje drugoj američkoj žrtvi konflikta, nakon što je prošle nedelje stradao novinar Brent Reno.

XS
SM
MD
LG