Linkovi

Uhapšen Damir Hadžić, nekadašnji načelnik i ministar


Damir Hadžić
Damir Hadžić

Damir Hadžić, nekadašnji ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i načelnik sarajevske općine Novi Grad, uhapšen je danas zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

Hapšenje Hadžića povezano je sa nedavnom akcijom Tužilaštva Kantona Sarajevu u kojoj je uhapšen Esed Radeljaš, osnivač Stranke za bolje Goražde, zbog sumnje da je nezakonito sebi i drugima pribavio milion konvertbilnih maraka (KM).

Zajedno sa Radeljašem, uhapšeni su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Jasmina Horo. Kapetanović je nekadašnji pravobranilac u sarajevskoj Općini Novi Grad, Horo, nekadašnja pomoćnica načelnika u toj općini, a Čaušević šef Odsjeka za imovinsko pravne poslove u toj općini.

Iz Tužilaštva su rekli da je Radeljaš, koji je na početku političke karijere bio vijećnik u Novom Gradu, osumnjičen za ovjeravanje neistinitog sadržaja, zloupotrebu položaja, davanje dara te pranje novca.

Ostali osumnjičeni, kako tvrdi sarajevsko tužilaštvo, Radeljašu su omogućili da kroz upravni postupak nezakonito stekne imovinu i novac.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, Radeljašu je, suprotno zakonskim propisima, 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići u iznosu od oko 51.000 KM. Četiri godine poslije, zemljište mu je oduzeto jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i dogovorenom roku izgradio objekat. Nakon toga, zatražio je odštetu, te mu je isplaćeno milion KM.

U tom period Hadžić je bio načelnik Općine Novi Grad. Kao član Socijaldemokratske partije (SDP), pored načelničke pozicije, obavljao je i dužnost ministra prometa i komunikacija BiH.

Na oktobarskim izborima 2014. godine nije osvojio mandat kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Radeljaš, koji je obnašao više funkcija, nalazi se u pritvoru. Pored vijećnika u Novom Gradu, bio je zastupnik u Supštini Kantona Sarajevo, delegat u Parlamentu Federacije BiH, predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, te ministar privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

U aprilu ove godine smijenjen sa funkcije ministra privrede.

XS
SM
MD
LG