Linkovi

Damask odbacio američko-turski sporazum o tampon zoni u Siriji


U.S. and Turkish soldiers discuss details during the first-ever combined joint patrol in Manbij, Syria, Nov. 1, 2018. (Courtesy: Arnada Jones/U.S. Army/Handout)
U.S. and Turkish soldiers discuss details during the first-ever combined joint patrol in Manbij, Syria, Nov. 1, 2018. (Courtesy: Arnada Jones/U.S. Army/Handout)

Damask "kategorično" odbacuje američko-turski sporazum o uspostavljanju zajedničkog operativnog centra za sjevernu Siriju radi uspostavljanja "bezbjednosne zone" u pretežno kurdskom regionu, izvijestili su u četvrtak sirijski državni mediji.

U srijedu su Turska i Sjedinjene Države odlučili su da osnuju "centar za zajedničke operacije" koji će koordinirati stvaranje "bezbjednosne zone" na sjeveru Sirije, s ciljem da se spriječi sukob snaga Turske i Kurda.

"Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnosnom zonom", prenijela je zvanična novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu spoljnih poslova Sirije.

"Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava", požalio se Damask.

"Sirija poziva međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da osude ovu američko-tursku agresiju koja predstavlja opasnu eskalaciju (...) i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji", dodao je citirani diplomatski izvor.

Najava američko-turskog sporazuma u sredu uslijedila je poslije trodnevnih intenzivnih pregovora Ankare i Washingtona, koji žele da izbjegnu novu tursku vojnu operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (IPG) - kurdske milicije koja kontroliše područja sjeverne Sirije.

Damask je danas optužio sirijske Kurde da su "alat" u tom američko-turskom "neprijateljskom projektu", tvrdeći da Kurdi "snose istorijsku odgovornost".

Sirijske vlasti pozivaju Kurde da "revidiraju svoje stavove i vrate se u nacionalni savez", dodala je Sana.

Turska je posljednjih dana prijetila intervencijama protiv kurdskih položaja na sjeveru Sirije.

Kurdi, etnička manjina dugo marginalizovana u Siriji, stvorili su poluautonomnu zonu na sjeveru zemlje zahvaljujući sukobu u Siriji, koji je izbio 2011. godine.

Ankara ne želi tu autonomiju kraj svoje granice, tvrdeći da će jezgra kurdske države podstaći ionako jake separatističke ambicije Kurda na njenom, turskom tlu.

A sirijski režim želi da ponovo osvojiti čitavu teritoriju svoje zemlje, te zato odbija kurdsku autonomiju.

XS
SM
MD
LG