Linkovi

Daljnji rast cijena benzina navodi Obaminu administraciju da istraži radi li se i o umjetnom podizanju cijena


Daljnji rast cijena benzina navodi Obaminu administraciju da istraži radi li se i o umjetnom podizanju cijena
Daljnji rast cijena benzina navodi Obaminu administraciju da istraži radi li se i o umjetnom podizanju cijena

Napad na džepove potrošača dovodi do promjena navika: raste zanimanje za motocikle i manje automobile

Rast cijena benzina ne posustaje i Amerikancima zadaje sve više glavobolje … čak je i predsjednik Obama kritizirao jedan od mogućih uzroka vrtoglavih cijena.

Cijena benzina dostigla je najvišu razinu u gotovo tri godine, što vozači sve više osjećaju na vlastitom džepu. Prosječna cijena jednog galona tipa regular je tri dolara i 84 centi i nastavlja rasti … litra je još uvijek ispod pet kuna, ali ne zadugo.

Sve se češće čuju pozivi da predsjednik Obama obrati pažnju na ovaj problem. I, kako se čini, on je povukao prvi potez najavljujući da je od ministra pravosuđa Erica Holdera zatražio da formira stručnu grupu koja će istražiti eventualno umjetno podizanje cijena.

“Nećemo dopustiti da bilo tko iskorištava američke potrošače s ciljem kratkoročnog ubiranja profita,” rekao je predsjednik Obama, koji kaže da je dugoročno rješenje problema – čista energija.

Primjer toga je električno vozilo Nissan Leaf koji je upravo jučer proglašen automobilom godine.

No, to je od male pomoći u brzom nadilaženju trenutnih problema s cijenama goriva. Ljudi sve više izdvajaju za gorivo te im manje ostaje za druge stvari.

Mijenjaju se i navike: sve je više zainteresiranih za motocikle, a, primjerice, u kalifornijskom mjestu Palm Desert broj korisnika autobusa povećan je za 14 posto. U porastu je i prodaja manjih, ekonomičnijih automobila.

A, u avio-industriji ...

Rast cijena goriva izravno pogađa i zrakoplovne kompanije koje ostvaruju sve manji profit, što pokušavaju ublažiti povećanjem cijena karata. Samo u protekla tri i pol mjeseca, avionske karte su poskupjele sedam puta.

Slično se događalo u vrijeme rekordnih cijena goriva 2008. godine. Tada je cijena barela sirove nafte dostigla 147 dolara, a za najveće američke avio-kompanije to je značilo ukupni gubitak od preko 19 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG