Linkovi

Daimler podmitio hrvatske dužnosnike sa 4,6 milijuna eura za kupovinu vatrogasnih vozila za MUP


Temeljem nagodbe na saveznom sudu u Washingtonu, njemačka automobilska tvrtka Daimler AG mora isplatiti 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku

Njemačka automobilska tvrtka Daimler AG, na temelju nagodbe na saveznom sudu u Washingtonu, mora isplatiti 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Daimler AG je još od 2004. godine bio pod istragom američkih vlasti, zbog kršenja Zakona o inozemnoj korupcijskoj praksi. Sudac Okružnog suda u Washingtonu, Richard Leon je, nakon dvosatne rasprave, izjavio da sud prihvaća nagodbu prema kojoj je tvrtka Daimler priznala krivnju u ime dvije podružnice Daimlera - "Daimler Rusija", za podmićivanje ruskih dužnosnika s oko tri milijuna eura i "Daimler Export and Trade Finance GmbH", skraćeno ETF, za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. godine u iznosu od 4,63 milijuna eura. Davanje mita je vezano uz ugovor iz 2003.godine, vrijedan 85 milijuna eura, o nabavi 210 vatrogasnih vozila za hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Sudac je donio presudu prema kojoj je podružnica ETF za podmićivanje u Hrvatskoj dužna platiti kaznu od 29 milijuna i 120 tisuća dolara u roku od 10 dana.

Prema sudskim dokumentima, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u iznosu od oko tri milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u iznosu od milijun i 673 tisuće eura.

Glasnogovornik Daimler AG-a za Sjevernu Ameriku, Han Tjan, nakon saslušanja je u izjavi za novinare rekao da je "Daimler jako zadovoljan s nagodbom koju je postigao s američkim vlastima".

Na pitanje koji je rang hrvatskih vladinih dužnosnika bio uključen u primanje mita od Daimlera, odbio je odgovoriti, upućujući na dokumente suda u kojima se navodi samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici", bez njihovih funkcija ili imena.

Tvrtka Daimler AG, postigla je se ministarstvom pravosuđa sporazum o prekidu istrage na dvije godine, i o trogodišnjem neovisnom nadzoru nad njezinim sustavom interne kontrole i antikorupcijskim programima, koju će provoditi bivši direktor FBI, Louis Freeh. Sudac Leon zatražio je da Freeh svakih šest mjeseci izvještava sud o poštivanju sporazuma.

XS
SM
MD
LG