Linkovi

Kraj "dvojca" Daft Punk poslije 28 godina


ARHIVA: Daft Punk na svetskoj premijeri filma TRON Naslijeđe u Californiji, 11. decembra 2010.

Jedan od najuticajnijih bendova na polju elektronske muzike, Daft Punk, saopštio je da se rastaje poslije 28 godina saradnje.

Francuski "dvojac" podijelio je vijest u osmominutnom video snimku nazvanom "Epilog". Kathryn Frazier​, dugogodišnja publicistkinja benda, potvrdila je vijest za agenciju AP.

Daft Punk čine Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo​. Osvojili su šest Gramyja a njihovi singlovi "One More Time", "Harder, Better, Faster, Stronger" i "Get Lucky" postali su svjetski hitovi.

Banglater i de Hmem-Christo upoznali su se u jednoj pariškoj školi 1987. Prije Daft Punka, formirali su rok bend Darlin'. Muzičari pod kacigama objavili su debi album "Homework" 1997. Njihov prvi međunarodni hit bio je "Da Funk" koji je dospio na prvo mjesto Bilboardove dance liste i donio im prvu nominaciju za Grammyja. Drugi hit na prvom mjestu top liste bio je "Around the World" a uslijedila je i druga nominacija za Grammyja.

Daft Punk primaju nagradu za snimak godine za pjesmu "Get Lucky" na 56. godišnjoj dodjeli Grammyja u Los Angelesu.
Daft Punk primaju nagradu za snimak godine za pjesmu "Get Lucky" na 56. godišnjoj dodjeli Grammyja u Los Angelesu.

Daft Punk je obišao svijet sa svojim turnejama a ostvarili su još veći uspjeh svojim drugim albumom "Discovery" iz 2001. Na njemu se nalazio zarazni hit "One More Time" i "Harder, Better, Faster, Stronger," koji je Kanye West ​obradio i pretvorio u sopstveni hit "Stronger," objavljen 2007. West je dobio Grammyja za najbolji rep solo nastup 2008. godine, i nastupio zajedno sa Daft Punk na ceremoniji.

Godinu kasnije, živa verzija "Harder, Better, Faster, Stronger" donijela je Daft Punk prvog Grammyja za najbolji dance snimak - a album "Alive 2007" nagrađen je za najbolji album u kategoriji dance i elektronske muzike.

Daft Punk su, međutim, bili potpuno u centru pažnje na dodjeli Grammyja 2014. godine, kada su osvojili nagradu za album godine za "Random Access Memories" i ušli u istoriju kao prvi bend iz sfere elektronske muzike koji je osvojio najviše priznanje na Grammyjima. Te noći su osvojili četiri nagrade, uključujući onu za snimak godine za hit "Get Lucky" na kome su sarađivali sa Pharrellom Williamsom i Nileom Rodgers​om.

"Random Access Memories" se smatra revolucionarnim albumom sa svojom mješavinom živih instrumenata, disko zvuka, fanka, roka i R&B-ja. Magazin Rolling Stone rangirao ga je kao 295. na svojoj listi "500 najvećih albuma svih vremena" prošle godine.

XS
SM
MD
LG