Linkovi

Dačić: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, uvođenje sankcija suprotno nacionalnim interesima


Dačić: Međunarodna zajednica nema blag stav prema Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je za Glas Amerike ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim nacijama i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gde se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, ukazao je Dačić, odgovarajući na pitanje o neusaglašavanju Srbije sa odlukom Evropskog savjeta o produžavanju embarga Rusiji zbog aneksije Krima i Sevastopolja 2014. godine.

Pozicioniranje u vezi sa tim pitanjem objelodanjeno je u deklaraciji šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

Inače, Srbija je jedina država regiona Zapadnog Balkana i jedna od rijetkih u Evropi koja još nije uvela nikakav vid sankcija Rusiji, državi koja se pod međunarodnim embargom nalazi zbog agresije na svog susjeda Ukrajinu.

Dačić, koji boravi u New Yorku kao član delegacije Srbije na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u vezi sa tim je podvukao da je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.

„I onda se mi pitamo da li to važi i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate da vodite računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o merama ili aktivnostima koje preduzimate na multilateralnom planu”, ukazao je Dačić.

Upitan kako bi se suzdržanost mogla odraziti na članstvo u Evropskoj uniji Srbije, države koja se duže od decenije nalazi u pristupnom procesu i skoro dvije godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, Dačić je uzvratio da je pristupanje Srbije EU nesumnjivi spoljnopolitički prioritet.

„Vi znate da i oko toga postoje dvostruki standardi. Srbija ima minimalnu ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, za razliku od onih koji su uveli sankcije, a ekonomska saradnja sa Rusijom im stalno raste. To su dvostruki standardi i licemerje. Vi sada govorite o tome zašto bi sada, pri tome, Srbija nema dogovor sa zapadnim zemljama, da li ćete vi predložiti Kosovo za članstvo u UN, a od nas se traži da narušimo odnose sa zemljama koje bi glasale protiv toga”, ukazao je Dačić.

On je podvukao da sa sagovornicima sa Zapada nije razmatrao to što se Srbija još jednom nije usaglasila embargom Rusiji.

„To je direktno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG