Linkovi

Da li su Amerikanci spremni za dostavu namirnica dronovima?


Dostavni dron američke kompanije UPS. (REUTERS/Scott Audette)

Rutinska upotreba dronova rasprostranjena je u ratovima, policijskim intervencijama i poljoprivredi. Sada ih sve više američkih firmi koristi za dostavu namirnica pravo do vaših vrata.

U jednom od predgrađa istočne Virginije porodici Baugh namirnice se dostavljaju pomoću drona – najmanje jednom nedjeljno.

Chad Baugh kaže da im je to veoma zgodno jer imaju blizance. "Ne gubimo vrijeme na utovarivanje i istovarivanje namirnica iz automobila. Za razliku od 30-minutnog putovanja, sada je potrebno svega 15 da nam sve stigne pred kuću".

Roba je naručena preko interneta, iz obližnjeg Walmarta, jednog od najvećih američkih trgovinskih lanaca. Prošle godine ova kompanija je imala više od 6 hiljada isporuka dronovima.

"Dronovi, pokrivaju nekoliko stvari. Prvo – stvarno su brzi. Također, lako se održavaju", objašnjava Phillip Wallace, direktor Walmarta za federalne poslove.

Kompanija koristi uslugu zvanu DronAp za isporuku većine narudžbina. Nakon što korisnik naruči preko interneta, uposlenik pokupi narudžbinu iz prodavnice, stavlja je u kutiju, zakači za dron i dostavi je mušteriji, obično u roku od 30 minuta.

Usluge isporuke dronom posebno su pogodne za ljude koji žive u ruralnim oblastima, kao i starije građane koji su slabije pokretni. U inostranstvu, često se koriste za isporuku medicinskih zaliha u udaljena područja. Ali u Sjedinjenim Državama, njihova komercijalna upotreba je još eksperimentalna.

Kao i sa bilo kojom novom tehnologijom, upotrebu dronova prati nekoliko izazova – poput lošeg vremena ali i pitanja privatnosti.

"Naš software može da identifikuje oblasti koje ne želimo da dron preleti", kaže Anthony Vittone, direktor kompanije DronAp.

Dronovi lete na oko 25 metara iznad zemlje, što pomaže zaštiti privatnosti, ali i sluha od buke. Međutim, glavni izazov, kažu u DronApu, su stroga pravila koja je postavila Federalna uprava za avijaciju, koja nadgleda propise o dronovima.

"Mislim da je federalna uprava učinila mnogo da unapriijedi tehnologiju dronova, ali nije pratila kuda idemo", ističe Vitone.

U saopštenju Glasu Amerike, Federalna uprava za avijaciju je navela da će u septembru stupiti na snagu obaveza da se dronovi daljinski identifikuju - što je veliki korak ka omogućavanju upravljanja u sferi saobraćanja bez posade.

Urednica Dronlajfa Miriam McNabbnavodi da je primjena dronova veoma važna tema u Federalnoj agenciji za avijaciju. "Govorimo o tome kako integrisati dronove u postojeće sisteme kontrole leta. Omogućiti da ta pitanja budu riješena na pošten način."

Što je dobra vijest za korisnike.

Chad Baugh kaže da će cjelokupna bespilotna avijacija u budućnosti svima biti od koristi, u Americi i inostranstvu: "Kako ih sve više kompanija prodaje na internetu, proizvodi će vam kući biti dostavljani brže i sigurnije."

XS
SM
MD
LG