Linkovi

Da li je predsjednik "jači" od 14. amandmana?


Ustav SAD
Ustav SAD

Predsjednik Donald Trump izazvao je političku buru u zemlji i pokrenuo pravnu debatu pošto je najavio da namjerava da potpiše uredbu kojom će ukinuti automatsko davanje američkog državljanstva bebama rođenim na tlu SAD, ako im roditelji nisu državljani ili su u zemlji bez odgovarajućih dokumenata.

To pravo je garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

Predsjednik Trump ocijenio je na Twitteru da sticanje državljanstva samim rođenjem košta Sjedinjene Države milijarde dolara i da je veoma nepravedno prema američkim građanima, pa će se okončati na “ovaj ili onaj način”.

Dan ranije, Trump je u intervjuu za program kablovske TV mreže HBO “Axios” rekao da planira da iskoristi svoja predsjednička ovlaštenja da ukine trenutnu politiku.

"Sada mi kažu da to mogu da promijenim samo uredbom. Mi smo jedina zemlja u svijetu gde neko može da dođe, rodi bebu i onda ona postaje državljanin SAD i živi 85 godina sa svim beneficijama. To je besmisleno i mora da se okonča.”

Zapravo, 30 zemalja nudi državljanstvo samim rođenjem na njihovoj teritoriji. Sekretarica Bijele kuće Sarah Sanders branila je predsjednikovu tvrdnju da jednim potpisom može da ukine pravilo garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

"Neki pravni stručnjaci smatraju da svakako postoji mnogo osnova za to ali je glavno pitanje zašto smo se uopšte našli u ovoj situaciji a to je zato što demokrate u Kongresu nisu uspjele da pomognu da se riješi problem našeg imigracionog sistema. Predsjednik razmatra sve opcije i donijeće odluku kako najbolje može da čuva naše granice i sačuva red i zakon u zemlji.”

Međutim, veliki broj pravnih stručnjaka ne misli da Trump može da unilateralno promjeni pravila o davanju državljanstva. Sarah Tuberville je direktorica organizacije "Ustavni projekat".

“On ima velika ovlaštenja ali ono što predsjednik ne može da uradi je da izvršnom odlukom ukine prava utemeljena u 14. amandmanu. On nije kralj.”

Ilegalna imigrantkinja igra se sa kćerkom rođenom u SAD kojoj država Teksas nije željela da izda krštenicu 2015. godine.
Ilegalna imigrantkinja igra se sa kćerkom rođenom u SAD kojoj država Teksas nije željela da izda krštenicu 2015. godine.

Nije sigurno ni da sam Kongres može da promjeni politiku davanja državljanstva iako bi možda mogao da promijeni pravila koja se odnose na djecu ilegalnih imigranata.

Čak i u predsednikovoj Republikanskoj stranci mišljenja su podijeljena. Senator Lindsey Graham je pozdravio Trumpovu spremnost da, kako je rekao, “okonča apsurdnu politiku”. S druge strane, predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan izjavio je da se automatsko državljanstvo po rođenju ne može ukinuti izvršnom uredbom. Na to je Trump na Twitteru odgovorio da bi “Paul Ryan trebalo da se koncentriše da očuva republikansku većinu nego da daje mišljenja o državljanstvu po rođenju, o čemu ništa ne zna!”

Pojedini eksperti misle da nije slučajnost što je Trump otvorio tu temu baš u ovom trenutku.

"Dok on zaista ne uradi nešto, ovo se mora gledati iz političkog ugla – nedjelju prije izbora, predsjednik radi sve što može da pojača strahove u vezi sa imigracijom”, kaže politički analitičar TV mreže ABC, Rick Klein.

Pravnica Sarah Tuberville kaže da bi, u slučaju da predsjednik zaista donese takvu uredbu ona bila istog trenutka osporena na sudu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG