Linkovi

Da li će Trumpu ponovo uspjeti taktika "sam protiv svih"?


In this Thursday, June 25, 2020, file photo, President Donald Trump walks on the South Lawn after arriving on Marine One at the White House in Washington.
In this Thursday, June 25, 2020, file photo, President Donald Trump walks on the South Lawn after arriving on Marine One at the White House in Washington.

Zbog rejtinga koji je u padu i velikog pritiska oko toga kako upravlja pandemijom, protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma širom zemlje i izvještaja da je Rusija nudila nagradu Talibanima da ubijaju američke vojnike, predsjednik Donald Trump je na Twitteru objavio dvije riječi: "Usamljeni ratnik". 

Nije prvi put da Trump sebe prikazuje kao usamljenog borca protiv svih, ali je pitanje koliko će mu ovog puta ta taktika biti uspješna.

Do predsjedničkih izbora u novembru ostalo je manje od pet mjeseci, a prema istraživanjima Trump zaostaje za svojim demokratskim rivalom Joe Bidenom u državama koje su ključne za pobjedu kandidata, među kojima su i uporišta konzervativaca Missouri and Texas.

Prema istraživanju Pew centra, 54 odsto birača je reklo da bi podržali Bidena kada bi izbori bili održani danas, dok bi 44 odsto podržalo Trumpa.

Predsjednikove pristalice kažu da on već bio u sličnoj situaciji. U junu 2016. Trump je za 10 odsto zaostajao za Hillary Clinton, da bi je na kraju pobijedio.

"Istraživači javnog mnijjenja gledaju sitnice, umjesto širu sliku. Jedino istraživanje koje je važno je 3. novembra 2020.", rekla je Linda Trocine​, predsjednica Republikanske stranke u okrugu Seminole na Floridi.

Rodney Anderson​, predsjednik Republikanske stranke u Dallasu, Texasu, takođe negira značaj istraživanja.

"Kako se bliže izbori, ono što je adminstracija postigla će biti stavljeno u prvi plan i biće izazov za Bidena da na to odgovori", kaže Anderson za Glas Amerike.

Trump sebe predstavlja kao buntovnika, ali je pitanje koliko će mu to koristiti ako se za reizbor kandiduje sa predsjedničke pozicije?

Supporters attend a US President Donald Trump "Keep America Great" campaign rally in Milwaukee, Wisconsin, January 14, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Supporters attend a US President Donald Trump "Keep America Great" campaign rally in Milwaukee, Wisconsin, January 14, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Od lošeg ka gorem

Iako Trump od januara, prema istraživanjima javnog mnijjenja, zaostaje za Bidenom, njegov rejting je dodatno opao posljednjih nedjelja, rekao je direktor organizacije Demokratski fond za istraživanje izbora Robert Griffin​.

Zbog nekoliko kriza koje se paralelno odvijaju, nije jasno šta je tačno uzrokovalo pad, kaže Griffin i ističe da predizborna trka za Trumpa djeluje kao penjanje uzbrdo.

U redovnim okolnostima, predsjednici obično traže drugi mandat na osnovu svojih postignuća, što je Trump i radio do 2020. kada je govorio o ekonomskoj ekspanziji i niskoj nezaposlenosti.

Ali, pandemija i socijalni nemiri su uzdrmali neke od Trumpovih glavnih aduta i pretvorili izbore u referendum o predsjedniku. Analitičari kažu da se ne vidi stragegija odbrane od napada demokrata u ovoj situaciji. Predsjednik ipak računa da može biti reizabran i oslanja se na podršu "tihe većine".

Trumpova kampanja nije odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar.

Amerikanci "duboko nesrećni"

Prema posljednjem istraživanju Pew centra, samo 12 odsto Amerikanaca danas kaže da je zadovoljno trenutnim stanjem stvari. Takođe, samo 19 odsto republikanaca kaže da je zadovoljno, dok je ranije taj procenat bio 50 odsto.

Glasači, međutim, i dalje favorizuju Trumpa u odnosu na Bidena kada je riječ o ekonomiji. Analitičari kažu da to ne iznenađuje jer je predsjednik fokusiran na ponovno otvaranje zemlje i pokretanje poslova.

"Predsjednik je želio da bazira kampanju na dobrim ekonomskim parametrima, ali sada je situacija teža. Ako bude čak i nekih malih poboljšanja, ne vraćanja u pređašnje stanje, predsjednik će sebi pripisati te zasluge", rekao je za Glas Amerike John Fortier​, direktor organizacije Dvostranački centar za politiku.

Opasnost za Trumpa je i to što većina glasača ima manje povjerenje u njega nego u Bidena kada je riječ o drugim velikim pitanjima kao što su rasni odnosi ili pandemija.

Dok širom SAD raste broj zaraženih i umrlih od COVID-19, predsjednik to uglavnom objašnjava pojačanim testiranjem. Takođe, države koje vode republikanci - poput Texasa, Arizone i Floride - posebno su pogođene novim talasom virusa.

Democratic presidential candidate Joe Biden speaks at an event in Lancaster, Pa., June 25, 2020.
Democratic presidential candidate Joe Biden speaks at an event in Lancaster, Pa., June 25, 2020.

Biden je objavio svoj plan borbe sa pandemijom i kritikovao Trumpa.

"Sjećate se kada je predsjednik pozvao da se zajednički žrtvujemo u borbi protiv nevidljivog neprijatelja? Evo već je juli, a djeluje da se naš ratoborni predsjednik predao", rekao je Biden.

Iako su mnogi od Trumpa tražili da odgovori i na proteste protiv rasizma, on je pojačao svoju retoriku o rasnim pitanjima i istakao da će se još oštrije boriti protiv nasilja.

Predsjednik Trump sebe prikazuje kao "predsjednika reda i zakona", pa je tako naredio policiji da rastjera demonstrante u Lafayette parku ispred Bijele kuće početkom juna, koji su protestovali zbog ubistva Georgea Floyda. Takođe je nedavno donio uredbu kojojm se traži 10 godina zatvora za one koji vandalizuju spomenike.

Takođe je retvitovao snimak na kome se čuje rasistički slogan, pa ga je potom obrisao. Porparokla Bijele kuće Kayleigh McEnany​ rekla je da predsjednik nije čuo rasistički povik na snimku.

"Osnovno pravilo političke komunikacije je da radite istu stvar sve dok ne prestane da daje rezultate. Prepostavljam da predsjednik Trump koristi istu retoriku o rasnim pitanjima kao prije, jer vjeruje da će dati rezultat", kaže za Glas Amerike Vanessa Beasley​ sa Univerziteta Vanderbilt.

Ipak, istraživanje Pew centra pokazuje da dve trećine odraslih u SAD podržava pokret "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter), pa će se tek pokazati da li će Trumpova retorika i u ovom domenu donijeti neke rezultate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG