Linkovi

Da li će evakuacija iz Afganistana biti moguća i poslije 31. avgusta?


Djeca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu
Djeca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu

Lideri Grupe 7 - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD, sastaće se virtuelno tokom dana da razgovaraju o evakuaciji iz Afganistana, a nekoliko njih pritiska američkog predsjednika Joe Bidena da zadrži vojnike i poslije 31. avgusta, kada ističe rok za njihovo povlačenje.

"Tražiću od naših prijatelja i saveznika da budu uz narod Afganistana i podrže izbjeglice i distribuciju humanitarne pomoći", kazao je britanski premijer Boris Džonson.

Samo nedelju dana ostalo je do isteka roka za evakuaciju, a hiljade državljana zapadnih zemalja i Afganistanaca koji su radili za njih, i dalje čeka na evakuaciju na aerodromu u Kabulu. Mnogi nisu ni uspjeli da dođu do aerodroma jer ih talibani ne puštaju kroz kontrolne punktove.

Takođe, talibani su poručili da je 31. avgust "crvena linija" za povlačenje strane vojske. Portparol talibana rekao je u utorak da bi sve strane evakuacije trebalo da budu okončane do tog datuma.

"Razgovaramo sa talibanima na dnevnom nivou kroz političke i bezbjednosne kanale, o svemu što se dešava u Kabulu", rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven i dodao da će Biden odlučiti blagovremeno u skladu sa situacijom koju svakodnevno prati.

Mnogi političari i vojna lica u SAD i drugim savezničkim državama kritikuju sadašnju operaciju povlačenja iz Afganistana.

"Situacija u Afganistanu je svakim danom sve gora. Bidenova administracija mora da osigura bezbjednu evakuaciju Amerikanaca koji su tamo zaglavljeni", rekao je republikanski senator Majk Raunds.

Evakuacija se ubrzala, pa zvaničnici kažu da je u posljednjih 36 sati evakuisano 27.000 ljudi, oko 17.000 američkim vojnim avionima.

Vojni zvaničnici vjeruju da će se taj tempo evakuacije nastaviti.

"Uvjeravam vas da nećemo stati dok ne ispunimo zadatak, evakuisali smo Amerikance koji su to željeli i što smo više mogli Afganistanaca", kaže general Stiven Lajons iz transportne komande SAD.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je ranije da je cilj da se dnevno evakuiše od pet do devet hiljada ljudi.

Ipak, mnogi upozoravaju da je potrebno još vremena, jer se povećava i broj Afganistanaca koji žele da pobjegnu.

"Ne djeluje mi izvodljivo, s obzirom i na veliki broj Amerikanaca koji i dalje čeka evakuaciju", ocjenjuje demokratski kongresmen Adam Šif.

Iz State Departmenta poručuju da obrađuju zahtjeve Afganistanaca za američke vize i da se 31. avgust odnosi samo na povlačenje vojske, a ne na evakuaciju Afganistanaca koji su u opasnosti.

Pitanje je, međutim, da li će talibani dati Americi još vremena.

U intervjuu za Sky News, portparol talibana Suhail Šahin kazao je da je rok "crvena linija".

"Ako ga produže, znači da su produžili okupaciju. To će stvoriti međusobno nepovjerenje. Ako namjeravaju da produže okupaciju, reagovaćemo".

Zvaničnici SAD kažu da će evakuacije biti moguće i kada vojska napusti aerodrom u Kabulu.

"Vlada koja želi da bude povezana sa ostatkom svijeta, mora da ima funkcionalan aerodrom. O tome smo razgovarali sa talibanima", rekao je portparol State Departmenta Ned Prajs.

Bijela kuća je ostavila otvorenom mogućnost da vojska ostane na aerodromu i tokom septembra, a govori se i o potencijalnim napadima Islamske države i njenih afganistanskih podgrupa. Drugi problem je i određen broj Amerikanaca koji ne mogu da stignu do aerodorma, a Pentagon nije saopštio koliko je tačno državljana SAD do sada evakuisano.

XS
SM
MD
LG