Linkovi

Da li će ekstremne vrućine i požari postati uobičajeni?


Turisti traže osveženje na jednoj od fontana u Rimu
Turisti traže osveženje na jednoj od fontana u Rimu

U mnogim djelovima svijeta ovog ljeta vrućine su rekordne, a temperature idu i iznad 40 stepeni Celzijusa – u mjestima u kojima je maksimalna temperatura bila 35 stepeni.

U Kaliforniji bjesni najveći šumski požar ikada, a smrtonosni požari pogodili su i Grčku. Temperature su rekordne i u Aziji. U novoj studiji se upozorava da ovakvi znaci globalnog zagrijavanja mogu biti sve češći.

Požar u Kaliforniji, koji bjesni više od nedjelju dana, postao je najveći u istoriji te države. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da su klimatski uslovi takvi da požar izbija ranije nego uobičajeno i traje duže. Nadležni upozoravaju stanovnike da budu u pripravnosti.

“Trenutni uslovi su kao da smo na vrhuncu sezone požara, a istorijski gledano smo, zapravo, na početku”, kaže Ken Pimlott, direktor vatrogasne službe u Kaliforniji.

Požari bjesne i u Evropi. U najsmrtonosnijem u istoriji Grčke poginulo je 90 ljudi. Gore čak i šume u sjevernim državama poput Švedske i Letonije.

Mnogi evropski i azijski gradovi se bore sa rekordno visokim temperaturama.

Vrućine pogađaju i poljoprivrednike koji su krenuli u žetvu ranije nego obično, a suše su umanjile i kvalitet i kvantitet voća i povrća. Zbog ekstremne toplote uginule su i ribe u reci Rajni u Švajcarskoj, a vojska te zemlje obezbjedila je vodu za životinje na farmama u regionu Vod.

“Ovo što vojska obezbjeđuje se ne plaća jer smo u vanrednoj situaciji”, kaže lokalni zvaničnik Denis Froidevaux.

Nova studija pokazuje da ciljevi iz Pariskog sporazuma iz 2015. možda neće moći da zaustave rast temperature koji je veoma štetan. Zemlje su se ranije usaglasile da rade na tome da se globalna temperatura ne poveća za više od 2 stepena Celzijusa od nivoa na kom je bila prije industrijske revolucije.

Posljednja studija koju su sproveli Australijski nacionalni univerzitet, Univerzitet u Kopenhagenu i druge institucije pokazuje da – čak i da se potpisnice pridržavaju sporazuma, procesi poput topljenja leda i ispuštanja metana sa morskog dna mogu da povećaju globalnu temperaturu za 4 do 5 stepeni Celzijusa i neke dijelove zemlje učine nepogodnim za život.

Kada je riječ o vrelim talasima u Evropi i Aziji – očekuje se da postanu uobičajeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG