Linkovi

Da li će Amerika dobiti prvog transrodnog guvernera u istoriji?


Kandidatkinja Demokratske stranke za guvernera Vermonta Christine Hallquis na proslavi svoje pobede na primarnim izborima u Burlingtonu (Foto: Reuters/Caleb Kenna)

U Sjedinjenim Državama u utorak je održan još jedan krug stranačkih izbora za kandidate na opštim izborima u novembru, na kojima će se birati svih 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 senatora i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Jučerašnje glasanje obilježila je pobjeda bivše direktorice u energetskoj kompaniji iz Vermonta Christine Hallquist​ koja bi mogla da bude izabrana za prvog transrodnog guvernera u Americi.

Hallquist​ je u trci za nominaciju Demokratske stranke za guvernera Vermonta porazila tri kandidata, među kojima i 14-godišnjeg dječaka, a u novembru će joj rival biti aktuelni republikanski guverner Phil Scott.

“Čuli ste pismo koje je poslala transrodna žena iz Washingtona - to su stvari koje me svakog dana motivišu. Mogu da se suočim sa svim fanatizmom i tugom u svijetu, kada znam da sam podrška pripadnicima marginalizovanih zajednica. Ne samo transrodnoj i LGBT, već svima”, poručila je Hallquist​.

Ilhan Omar korak bliže istoriji

Istovremeno, poslanica u državnoj skupštini Minnesote, 35-godišnja Ilhan Omar, korak je bliže ulasku u istoriju, kao prva izbjeglica sa afričkog kontinenta - i druga Amerikanka muslimanskog porijekla – koja bi mogla da bude izabrana za člana Kongresa.

Ilhan Omar prilikom predavanja dokumentacije za učešće na izborima za Kongres
Ilhan Omar prilikom predavanja dokumentacije za učešće na izborima za Kongres

Ona se bori da na tom položaju zamijeni Keitha Ellisona, prvog Amerikanca-muslimana u tom tijelu, koji trenutno zastupa liberalni distrikt Minneapolisa, koji favorizuje demokrate. Oni koji podržavaju Ilhan Omar nadaju se da će ona uticati na debate o američkoj imigracionoj i spoljnoj politici.

Ideja o istorijskoj pobjedi Ilhan Omar na primarnim izborima za člana Predstavničkog doma, koji će predstavljati peti distrikt Minnesote u američkom Kongresu, zasnovana na jednostavnoj poruci.

“Ja sam milenijalac i imam studentski dug. Izbjeglica sam i iznajmljujem stan”.

Što znači da ona razumije mlade, liberalne glasače, koji čine veliki segment njenog kongresnog distrikta. To je bila pobjednička poruka 2018, kao i prije dvije godine, kada je pobijedila na prvim izborima za državnu skupštinu.

Razumije mlade birače, ali i gradi koaliciju

“Prije Ilhan, mislim da veliki broj nas nije znao koju vrstu vlade imamo, ali sada kada je ona izabrana, veliki broj nas je počeo da obraća pažnju”, objašnjava Khalid Mohamed​, porijeklom iz Somalije.

Mohamed je jedan od više hiljada Amerikanaca somalijskog porijekla, koji su došli da glasaju na primarnim izborima na kojima je odziv bio veliki.

Međutim, profesor političkih nauka na Univerzitetu Minnesote Larry Jacobs kaže da su glasovi Amerikanaca somalijskog porijekla samo dio uspješne priče Ilhan Omar.

“To nije dovoljno da pobijedi u distriktu u kojem Somalijci brojčano nisu veliki segment i u ovoj trci su bili podijeljeni između nje i još jednog somalijskog kandidata. Ono što je Omar bila u stanju da uradi, i to sada već drugi put u par godina, jeste izgradnja koalicije koja obuhvata progresivce, koji se slažu sa njenom agendom Bernija Sandersa i ljude koji vjeruju da je potrebno da Demokratska stranka postane raznolikija i prihvati nove glasove”.

Ilhan Omar je predstavnik novih glasova, koji imaju nove i stare izazove sa kojima treba da se suoče.

"U ovom trenutku dobro sam pripremljena da organizujem ljude protiv administracije koja koristi politiku zastrašivanja da bi unaprijedila svoju destruktivnu politiku, koja dovodi do podjela u vrijeme kad je naša zemlja na opasnoj raskrsnici”.

Poruka za afrički kontinent

Omar, koja je pomoćnica lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu Minnesote, protiv je razdvajanja porodica na granici i kritičar takozvane “muslimanske zabrane” Trumpove administracije.

Khalid Mohamed se nada da će njeno lično iskustvo dovesti do uticaja u debati u Kongresu o imigracionoj politici.

“Kao izbjeglica, ona je iskusila borbu sa kojom su suočene izbjeglice i proces provjere, što je nešto što Donald Trump ne razumije dobro”.

Mohamed se takođe nada da će izbor Ilhan Omar poslati poruku ne samo široj vjerskoj zajednici već i cijelom kontinentu.

“Da ona bude prva članica Predstavničkog doma rođena u Africi, mislim da je to velika stvar za taj kontinent. To šalje poruku svima iz Afrike... 'možete da budete izbjeglica, možete ovdje da dođete kao imigrant, ali imate prava i možete da budete ko god da poželite sve dok radite na tome'”.

To je rad koji za Omar počinje na novembarskim opštim izborima, gdje će vjerovatno isto tako odnijeti pobjedu, jer u distriktu koji želi da predstavlja, demokratski kandidati su već dugo favoriti.

XS
SM
MD
LG