Linkovi

Da bi bio relevantan, britanski Commonwealth treba postati otvoreniji


Šefovi diplomacija država Commonwealtha na skupu u Perthu
Šefovi diplomacija država Commonwealtha na skupu u Perthu

Stručnjaci kažu da Commonwealthu 'nedostaje autoritet' zbog toga što ova organizacija preferira riješavanje sporova na tih i ne odveć javan način – iza zatvorenih vrata.

U Perthu u Australiji sutra počinje summit bivših britanskih kolonija - Commonwealtha - u kojem je više od 50 zemalja. Domaćin je prije početka ovog skupa upozorio da će Commonwealth uskoro postati 'irelevantan' – ako se ne modernizira i ne otvori.

Australija najviše kritizira tromu organizacijsku strukturu ove asocijacije država koja priječi – kako kažu u glavnom gradu Canberri – efikasno donošenje teških odluka. Commonwealth je važan, ali se mora modernizirati, smatraju Australci.

Ovu zajednicu država, bivših britanskih kolonija i dominiona, čine zemlje sa svih šest kontinenata – od naravno Britanije, Kanade i Australije pa do Gane, Indije i Malezije. Neke su članice republike, poput Pakistana i Južne Afrike, dok su druge ustavne monarhije – na primjer Australija i Novi Zeland, kojima je suveren britanska kraljica Elizabeta.

Ministar australske vlade odgovoran za odnose s Commonwealthom Gary Gray kaže da je ova asocijacija država 'relevantna kao i u prošlosti': "Svrha joj je trajna. Ona okuplja više od pedeset predsjednika i premijera, na rješavanju globalnih pitanja. Tu su članice grupe G20, G8, Afričke unije.. Commonwealth je globalna organizacija i zaista odražava karakter današnjeg svijeta."

Prije dvije godine počelo je analiziranje njegova funkcioniranja u suvremenim uvjetima a rezultati će se predstaviti na ovogodišnjem summitu. Očekuje se da će oni rezultirati objavljivanjem zajedničke povelje te imenovanjem posebnih povjerenika za demokratski razvoj, ljudska prava i vladavinu zakona.

Stručnjaci kažu da Commonwealthu 'nedostaje autoritet' zbog toga što ova organizacija preferira riješavanje sporova na tih i ne odveć javan način – iza zatvorenih vrata. Zbog toga, niz članica ove organizacije nesmetano – bez sankcije Commonwealtha - krši ljudska prava.

Samuel Makinda, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Murdoch u Perthu kaže da Commonwealth mora postati 'odgovorniji i hrabriji': "Ljudi žele transparentnost. Da bi Commonwealth to postao, zemlje moraju otvoreno kritizirati jedna drugu."

Modernizacija će biti glavna tema ovogodišnjeg summita, ali tu su i druga pitanja – na primjer, borba protiv gladi, prava homoseksualaca te spolna jednakost. Na dnevnom će redu biti i situacija s ljudskim pravima u Sri Lanki.

XS
SM
MD
LG