Linkovi

Džimi Karter obilježava 97. rođendan


Džimi Karter, fotografija iz 2019.
Džimi Karter, fotografija iz 2019.

Džimi Karter, najstariji među američkim predsjednicima, obilježiće u petak 97. rođendan u svom domu u Džordžiji, saopštili su njegovi saradnici.

Karter ne planira da se pojavi u javnosti, što nije činio ni u prethodnom peroidu zbog pandemije i svojih godina.

U čestitkama koje su bivšem predsjedniku upućene uoči rođendana, mnogi su se fokusirali na ono što je uradio pošto je sišao sa predsjedničke funkcije - volonterski rad, pisanje knjiga, borba za pravdu.

Karter je sa suprugom Rozalin u julu proslavio 75 godina braka.

Bivšem predsjedniku je 2015. dijagnostikovan rak kože koji se proširio na jetru i mozak, ali je poslije četvoromjesečne terapije objavio da je izliječen. Preživio je i seriju preloma, uključujući i prelom karlične kosti 2019, zbog čega se kreće uz pomoć hodalice.

Karter će tiho obilježiti rođendan i zbog toga što će u nedelju biti sahranjena njegova snaha Anet Dejvis Karter, koja je umrla u 68. godini. Služba će biti održana u baptističkoj crkvi u Plejnsu čije je osnivanje pomogao bivši predsjednik i u kojoj sveštenik svake nedelje apeluje na vjernike da se mole za Kartere.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG