Linkovi

Svijet: „Cyber-napadi postaju svakodnevna norma."


Realna opasnost je da i ekstremističke i terorističke organizacije i grupe mogu uspostaviti kapacitete i ovladati znanjem potrebnim za vođenje cyber-rata.

Svo vrijeme dok traju sadašnji pregovori o iranskom nuklearnom programu, dok diplomati pokušavaju postići za sve strane prihvatljiv sporazum, Iran i Sjedinjene Američke Države vode još jedan rat, cyber-rat. Učestalost cyber-napada i sa jedne i sa druge strane raste, kao što uostalom globalno, širom svijeta, raste broj pokušaja, uspješnih i neuspješnih, on-line upada u kompjuterske sisteme, mreže i programe u kojima se kriju i najkrupnije tajne.

Visokorangirani američki i iranski diplomati susreću se skoro svakog tjedna nastojeći do kraja marta doći do sporazuma. Istovremeno, u dubokoj sjeni, sudeći prema web-stranici nazvanoj The Intercept dešavaju se i brojni pokušaji cyber-napada. Na toj stranici objavljeni su mnogi tajni dokumenti američke vlade. Objavljivanje tih dokumenata omogućio je prije dvije godine Edward Snowden, analitičar američke Agencije za nacionalnu sigurnost. U jednom od tih dokumenata ističe da Sjedinjene Države moraju energičnije i snažnije odgovarati na značajno unaprijeđene iranske mogućnosti vršenja cyber-napada.

Neposredan povod za pojačane napore Irana, i na sprečavanju i na vršenju cyber- napada, bilo je ubacivanje virusa nazvanog Stuxnet u kompjutersku mrežu i programe iranskih nuklernih aktivnosti, što su navodno 2012. godine učinile američke i izraelske obavještajne agencije. Posljedice ubacivanja tog virusa ukazale su iranskim liderima vrlo očito na značaj i potrebu razvijanja mogućnosti za efikasnu cyber-odbranu i on-line protiv-napade, ističe David Stupples, profesor i ekspert za tu oblast na londonskom City univerzitetu:

"Iran je uvidio, shvatio da može imati, i da sada ima vrlo jako oružje u rukama. Uložili su znanje i novac, i sada mogu on-line napadati i braniti se vrlo uspješno, a jeftino."

Bazični oblik cyber-napada prikazan je na videu koji su, na osnovu jednog od napada te vrste, pripremili članovi tima profesora Stupplesa. On o tome kaže:

"Određena web-stranica procesuira svaki zahtjev koji pristigne na tu stranicu. Odgovor na zahtjev trebalo bi da bude uzvraćen, ali to nije moguće jer je web stranica preopterećena zahtjevima i pokušajima odgovora. I dešava se ono što cyber napadač želi - stranica pada, biva kompletno oborena, zatvorena."

Krupni problemi nastaju kada se cyber-padadima kradu ili uništavaju baze podataka i programa, kako što se to desilo američkoj kompaniji Sony Pictures nakon cyber-napada, navodno iz Sjeverne Koreje. Napadima te vrste mogu se ugroziti mnogi životi ukoliko bi upadima u kompjuterske sisteme bilo izazvano pregrijavanje nukleranih ili klasičnih termoelektrana, ili poremećeni programi reguliranja avio, cestovnovnog ili željezničkog saobraćaja.

Prije više of godinu dana čelnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost admiral Mike Rogers istakao je, na saslušanju u Kongresu, da je cyber-rat tu i da neće stati:

"Bez ikakve sumnje, cyber-rat će biti jedan od elemenata svake krize do koje će dolaziti. Bio je i ranije. Vidimo to u i slučaju Ukrajine, i u sirijskoj krizi, i vidjeli smo i prije nekoliko godina tokom gruzijske krize. Cyber-napadi postaju svakodnevna norma."

Realna opasnost je da terorističke grupe mogu uspostaviti kapacitete i ovladati znanjem potrebnim za vođenje cyber-rata upozorava Rachel Briggs, analitičarka londonskog Instituta za strateški dijalog:

"Znamo da ekstremisti pokušavaju koristiti kompjuretsku i on-line tehnologiju kao što koriste žice i baterije. Do sada, koliko znamo, nisu imali uspjeha. Ali to je samo pitanje vremena."

Cyber-napadi su jeftini, tajni, lako ih je demantirati.... Upravo zbog toga vrlo su, kao sredstvo i način sprečavanja ili ostvarivanja određenih ciljeva, atraktivni i za pojedince, i za teroriste, i za državne agencije i vlade.

Svijet: „Cyber-napadi postaju svakodnevna norma."
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

XS
SM
MD
LG