Linkovi

Američki zvaničnici uznemireni sve većim brojem dokaza da je Kina odgovorna za niz internet napada na američke interese


Američka kompanija za sigurnost interneta Mandiant je uspjela ući u trag hakerima koji su djelovali u blizini jedne vojne zgrade u Šangaju.

Novi kineski predsjednik Xi Jinping se po prvi put sastaje sa američkim zvaničnicima. Jedno od osnovnih pitanja su optužbe iz Washingtona da Kina aktivno poduzima internet napade na američke interese.

Novi kineski predsjednik Xi Jinping je u Pekingu srdačno dočekao američkog ministra financija Jacka Lew-a.

Sjedinjene države i Kina imaju osobitu odgovornost da održe jak, stabilan i održiv rast u svijetu, rekao je gospodin Lew.

Ali ispod površine, postoje napetosti. Američki zvaničnici i biznisi su uveliko uznemireni sve većim brojem dokaza da je Kina odgovorna za niz internet napada na američke interese. To su optužbe koje je novoizabrani premijer Kine Li Kequiang porekao na konferenciji za štampu početkom sedmice.

Kina ne podržava takve aktivnosti, mi se njima protivimo. U vašem pitanju sam osjetio sugestiju da bi smo se trebali osjećati krivim. Smatram da ne bi trebali iznositi neosnovane optužbe jedni protiv drugih, i da bi trebali provoditi više vremena radeći praktične stvari koje će doprinijeti sigurnosti na internetu, rekao je kineski premijer.

Ali mnogi američki eksperti odbacuju uvjeravanja Kine. Američka kompanija za sigurnost interneta Mandiant je uspjela ući u trag hakerima koji su djelovali u blizini jedne vojne zgrade u Šangaju. Šef službe sigurnosti u toj kompaniji Richard Bejtlich kaže da oni imaju direktnu podršku kineske vlade koja nacionalnu sigurnost veže za ekonomski rast.

Oni razmišljaju na sljedeći način: Ovo je mašina rasta. To je način na kojeg ćemo osigurati poslove za naše građane, stvoriti svjetske kompanije. Uzećemo inovacije sa zapada i inkorporirati ih u vlastite proizvode i usluge, kaže Richard Bejtlich.

Američki kongresmen Mike Rogers, predsjedatelj Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma, sasvim je direktno rekao:

Mi se nalazimo usred internet rata. Većina Amerikanaca to ne zna. Većina ljudi u svijetu to vjerovatno ne zna. A u ovom trenutku, mi gubimo, kaže Mike Rogers.

Predsjednik Obama je obećao da će izmijeniti američke zakone i regulative kako bi se olakšala odbrana od sve veće prijetnje internet napadom. Za sada, kineski predsjednik Xi Jinping obećava da će surađivati.

Pridajem veliku važnost odnosu Kine sa Sjedinjenim državama. Voljni smo surađivati sa Sjedinjenim državama kako bi nastavili razvijati kinesko-američki odnos suradnje, i kako bi se i dalje kretali stazom suradnje između dvije zemlje, rekao je Xi Jinping.

Ali zabrinutosti Washingtona se, kako se čini, ipak neće smanjiti u bližoj budućnosti.
XS
SM
MD
LG