Linkovi

Obama zahtijeva veću suradnju vlade i korporacija u borbi protiv kibernetskih napada


US Cyber Security
US Cyber Security

Predsjednik Obama je danas potpisao tzv izvršnu, predsjedničku naredbu kojoj je cilj podstaći kompanije i organizacije svih profila da dijele informacije o kibernetičkim prijetnjama, kako sa vladom, tako i medjusobno.

Ova naredba je objavljena i potpisana u okviru konferencije o kibernetičkoj sigurnosti i zaštiti potrošača koja se održava na univerzitetu Stanford u Californiji.

Bijela Kuća kaže da je predsjednička naredba stigla u jednom ključnom trenutku, kada su kibernetički napadi postali rasprostranjeni, akutni, i destruktivni.

Izvršna naredba predsjednika Obame predstavlja okvir u kojem će biti uključene snažne mjere zaštite privatnosti gradjana, kao i gradjanskih sloboda - bez obzira što se njome na neki način ruše barijere izmedju vlade i privatnog sektora.

"Veliki dio ključne infrastrukture Sjedinjenih Država, kao i cijeli niz drugih potencijalnih meta kibernetičkih napada, nisu dio vlade , kaže se u saopćenju Bijele Kuće i stoga savezna vlada ne želi, kao ni američki narod, da bude zaštitnik svake privatne digitalne mreže. Upravo zato zaštita svih nas zavisi od privatnih kompanija da dijele informacije s vladom, stoji u saopćenju Bijele Kuće.

Izvršnom predsjedničkom naredbom se upućuje američkom ministarstvu za Domovinsku sigurnost da izdvoji fondove za jednu grupaciju koja bi razvila standarde za dobrovoljno diljeljenje informacija u interesu cijele nacije.

Početkom sedmice je Bijela Kuća objavila da se formira nova savezna agencija koja će analizirati kibernetičke prijetnje visokog nivoa, i koordinirati strategiju da se one eliminiraju.

Većina ozbiljnijih hakerskih upada u važne američke mreže, bilo vladine ili privatne, se pripisuje Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji.
Earlier this week, the White House announced the creation of a new federal agency to analyze threats to the nation's cybersecurity and coordinate strategy to combat them.

XS
SM
MD
LG