Linkovi

Dobar početak sezone božićnog kupovanja u SAD


Crni petak u robnoj kući Macy's u New Yorku
Crni petak u robnoj kući Macy's u New Yorku

Nacionalna federacija trgovaca priopćila je da je broj Amerikanaca koji su kupovali prvog vikenda nakon Dana zahvalnosti značajno veći nego prošle godine

Prve naznake pokazuju da je sezona kupovine blagdanskih poklona u Sjedinjenim Državama dobro počela. Nacionalna federacija trgovaca priopćila je da je broj Amerikanaca koji su kupovali prvog vikenda nakon Dana zahvalnosti značajno veći nego prošle godine. Kako javlja Mil Arcega trgovci se nadaju i da je jučerašnji dan bio podjednako uspješan. Naime, prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti milijuni Amerikanaca kupuju robu putem Interneta u danu poznatom kao Cyber Monday – Kibernetski ponedjeljak.

Sezone kupovine blagdanskih poklona započela je dosta dobro. Preko 200 milijuna Amerikanaca kupovalo je u trgovinama koje su ponudile tradicionalna prigodna sniženja te su radile produženo . Nacionalna federacija trgovaca objavila je da je to za devet posto više nego prošle godine.

Analitičarka Lori Wachs kaže da, ne samo da je bilo više kupaca u trgovinama, nego su oni potrošili više novca. "Raspoloženje potrošača se mijenja na bolje. Oni su trošili i na diskrecijske proizvode kao što je nakit, pa čak i na sebe".

Petak nakon Dana zahvalnosti smatra se prijelomnom točkom za trgovce jer njihov godišnji učinak obično počinje ulaziti u crno što je drugi izraz za profit. Zbog toga se taj dan još i naziva Crnim petkom.

Terry Lundgren, glavni direktor lanca robnih kuća Macy’s, kaže da su dobri rezultati u sektoru trgovine ove godine ključni za zdravlje ekonomije. "Trgovine i restorani drže oko 20 posto radnih mjesta u Americi. Dakle, ako dobro poslujemo i širimo se, onda ćemo mi biti ti koji ćemo voditi ekonomiju u oporavak u smislu otvaranja novih radnih mjesta i drugih stvari koje proizlaze iz toga".

Nacionalna federacija trgovaca objavila je da su američki potrošači preko vikenda prosječno potrošili 365 dolara po osobi, oko dvadeset dolara više nego prošle godine. To je dobar uvod za rezultate od ponedjeljka kada je, kako procjenjuju trgovci, oko sto milijuna Amerikanca tražilo povoljnu robu putem Interneta. Očekivalo se da će prodaja putem Interneta u ponedjeljak, nakon Dana zahvalnosti, biti 30 posto veća u odnosu na lani.

Steve Yankovich koji vodi mobilni odjel Internet dražbovne stranice eBay kaže da današnja tehnologija omogućava potrošačima da kupuju od kuće, s posla pa čak i putem telefona. "Mi hodamo uokolo s trgovinskim centrom u ruci. Tu su mi cijene i opcije, kao da se nalazim u stvarnoj trgovini i to je razlika u odnosu na ranija vremena".

Potrošnja građana glavni je pokretač američke ekonomije jer na nju otpada oko 70 posto ekonomskih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG