Linkovi

Kineska vlada poriče umiješanost u hakerski napad na američki sistem OPM-a


Bijela kuća je saopćila da vlada danas započinje proces obavještavanja pojedinaca na koje utječe masivan internet upad u sitem OPMa, Office of Personnel management, agencije koja čuva osobne podatke I daje sigurnosna odobrenja za milione vladinih uposlenika. Zvaničnici američke vlade javno ne žele nikoga okriviti dok se nastavlja istraga o upadu u sistem.

Neki zvaničnici I analitičari kažu da vjeruju da su kineski hakeri, moguće povezani sa vladom te zemlje, odgovorni za napad čiji su cilj bile osobne informacije o čak 4 miliona trenutnih I bivših uposlenika američke vlade.

Prvobitna informacija je da su napad izveli Kinezi, I tu se postavlja pitanje da li ga je sponzorirala vlada, ili pojedinci, ili se samo radi o hakerima, rekao je bivši agent FBI-a Brad Garrett.

Kineska vlada je oštro odgovorila na navode da je povezana za hakerskim napadom.

Nadamo se da će Sjedinjene države prestati biti stalno paranoične I davati optužbe bez osnova, I umjesto toga pokazati više povjerenja I suradnje po tom pitanju, rekeao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nije želio nikoga okriviti.

Nema zaključka o tome ko ili koja zemlja je odgovorna konkretno za ovaj incident.

On je dodao da Sjedinjene države I Kina stalno razgovaraju o sigurnosti interneta.

Kada je u pitanju Kina, znate da je predsjednik na svakom susretu sa trenutnim kineskim predsjednikom pitanje kineskih aktivnosti na internetu uvijek istaknuo kao znatan razlog za zabrinutost, rekao je Josh Earnest.

On je dodao da je administracija za ozbiljno uzela potrebu za odbranom federalnih sigurnosnih mreža od internet upada kao što je bio ovaj najnoviji.


XS
SM
MD
LG