Linkovi

Cyber napadi danas slabiji, osim u Aziji


Napadom „ransomware” pogođeno 150 zemalja svijeta
Napadom „ransomware” pogođeno 150 zemalja svijeta

Cyber napad „ransomware” izgleda je danas slabiji, iako je obuhvatio hiljade dodatnih kompjutera, uglavnom u Aziji, kada su se ljudi ulogovali u svoje računare na poslu. Cyber napad je počeo prije tri dana i raširio se na 150 zemalja.

Zdravstveni radnici u Britaniji, gdje je u petak napadnut i nacionalni sistem zdravstvene zaštite i danas su imali problema. Ipak, ministar zdravstva Jeremy Hunt poručio je da je ohrabrujuće to što drugi talas napada još nije u potpunosti izveden. Rekao je i da je nivo kriminalne aktivnosti niži od očekivanog.

Tom Bossert, savjetnik za unutrašnju bezbjednost predsjednika Donalda Trumpa, rekao je za ABC da se „za sada, globalni cyber napad drži pod kontrolom”.

On je, međutim, dodao da je ovaj virus paralizovao 200.000 kompjutera u fabrikama, bankama, vladinim agencijama, bolnicama i sistemima javnog prevoza u cijelom svijetu i da se zbog toga tretira kao „izuzetno opasan”.

Stručnjaci za cyber bezbjednost tvrde da su nepoznati hakeri izveli napad „ransomware” uz pomoć softwarea “WannaCry”. Tražili su 300 dolara da bi ponovo otvorili datotetke koje je virus zaključao, a koristili su slabosti američkog cyber prostora – iz kojeg su procurili vladini dokumenti.

Napad je iskoristio već poznate slabosti računara koji imaju stariji Microsoftov operativni sistem.

Japan je, također, žrtva globalnog „ransomware” napada koji je napravio haos na stotinama kompjutera na 600 lokacija u 150 zemalja.

Eksperti za računare uvjeravaju da su individualni korisnici, koji imaju novije operativne sisteme relativno sigurni, ali apeluju na kompanije i vlade da nadograde postojeće operativne sisteme ili da instaliraju novije antivirus programe.

Sekretar japanskog kabineta Yoshihide Suga potvrio je da su u Japanu registrovani slučajevi cyber napada: „Vlada je izdala upozorenje preko Centra za cyber sigurnost i svih relevantnih organizacija, na osnovu onoga što se dogodilo u mnogim zemljama. Preduzimamo mjere i prikupljamo informacije”.

Japanska vlada savjetovala je one koji su pogođeni „ransomware“ napadom da ne uplaćuju 300 dolara, koliko virus od njih traži.

Ali, tvorci „WannaCry“ softwarea prijete svojim žrtvama da će se ta suma udvostručiti ako ne plate u roku od tri dana, odnosno da će im izbrisati sve datoteke ukoliko novac ne daju u roku od sedam dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG