Linkovi

Sjedinjene Države deportovale Njemačkoj bivšeg čuvara koncentracionog logora


Friedrich Karl Berger na fotografiji iz 1959. koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Reuters)
Friedrich Karl Berger na fotografiji iz 1959. koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države deportovale su u Njemačku Friedricha Karla Bergera, 95-godišnjeg njemačkog državljanina, koji je u toj zemlji podvrgnut policijskoj ispitivanju.

Imigraciona i carinska služba Sjedinjenih Država saopštila je da je Berger vraćen u Njemačku jer je tokom 1945. bio stražar u podkampu koncentracionog logora Neuengamme nadomak Hamburga. Slučaj je, kako izvještava AP, istraživao američki Sekretarijat za pravosuđe.

Bergeru je odlukom suda u Memphisu naređeno da napusti taj grad. U Sjedinjene Države doselio se 1959. godine.

Njemački tužioci u gradu Celle istraživali su mogućnost podizanja optužnice protiv njega, ali su u decembru saopštili stopirali istragu jer, kako je ukazano, nisu uspjeli da opovrgnu Bergerove tvrdnje o njegovom angažmanu u logoru Neuengamme.

On je američkim vlastima priznao da je nekoliko nedjelja pred kraj Drugog svjetskog rata proveo kao stražar u logoru na sjeverozapadu Njemačke, ukazavši da nije primjetio zlostavljanja ili ubistva, objavili su tužioca grada Celle.

Prema saopštenju Imigracione i carinske službe SAD-a Berger je kao stražar bio angažovan u podkampu Meppen gdje su zatvorenici, mahom ruski, poljski, holandski, Jevreji i drugi boravili u teškim uslovima i bili primorani da rade to tačke iscrpljena i smrti.

Berger je priznao i da je kao čuvar bio za dužan da spriječava zatvorenike da bježe. Takođe, pratio ih je tokom prisilne evakuacije logora tokom koje je poginulo sedamdeset ljudi.

Nacistička Njemačka je od 1933. do 1945. osnovala više od hiljadu koncentracionih logora na svojoj teritoriji i području okupirane Evrope. Najveći broj registrovanih pritvorenika iznosio je 1,65 miliona. Njih oko milion preminulo je u logorima - u kojima su nacisti organizovali masovna pogubljenja pritvorenika.

Mnogi bivši logori su nakon Drugog svjetskog rata postali memorijali žrtvama nacističkog režima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG