Linkovi

Traži se ostavka guvernera New Yorka zbog navodnog seksualnog uznemiravanja


Guverner New Yorka Andrew Cuomo
Guverner New Yorka Andrew Cuomo

Predsjedavajući skupštine države New York Carl Heastie rekao je da je odobrio Odboru za pravosuđe da pokrene istragu o opozivu guvernera New Yorka Andrewa Cuoma koga je šest žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Istragu o navodima protiv guvernera već vodi i državna tužiteljica Letitia James.

"Navodi o zlostavljanju žena od strane guvernera su veoma ozbiljni", rekao je Heastie.

Cuomo je negirao sve što mu šest žena stavlja na teret, a većinom je riječ o njegovim bivšim saradnicama.

Posljednja u nizu je Cuomova saradnica koja je za list Times-Union izjavila da je Cuomo dodirivao, nakon što je pozvao u svoju vilu da navodno završe neki posao.

Guverner New Yorka je negirao te navode, a Reutersu nije odgovorio na upit za komentar. Agencija Reuters takođe nije mogla da potvrdi autentičnost navoda u listu Times-Union.

Cuomo se protekle nedjelje izvinio svim ženama zbog ponašanja zbog kojeg su se osjećale neprijatno, ali je ostao pri tome da nikog nikada nije dodirivao bez pristanka.

Mnogi zvaničnici New Yorka, uključujući i Cuomove kolege iz Demokratske stranke, pozivaju guvernera da podnese ostavku. Među posljednjima je i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio koji smatra da "Cuomo više ne može da bude na mjestu guvernera".

Cuomo je rekao da neće podnijeti ostavku i zamolio javnost da sačeka rezultate istrage prije nego što donese svoj sud.

De Blasio, dugogodišnji Cuomov politički rival, smatra da su posljednje optužbe veoma uznemiravajuće.

"Optužba da je guverner pozvao kući svoju zaposlenu, nad kojom ima moć, i da je potom seksualno napao, je apsolutno nedopustiva. Odvratno je i on ne može više da bude guverner", rekao je gradonačelnik New Yorka.

Prva optužba protiv Cuoma je izneta krajem februara kada ga je bivša saradnica Lindsey Boylan​ optužila za nedolično ponašanje.

Liderka većine u Senatu skupštine New Yorka Andrea Stewart-Cousins​ takođe ne pozvala Cuoma da podnese ostavku, a njenojm pozivu pridružilo se i 55 demokrata iz njujorške skupštine.

XS
SM
MD
LG