Linkovi

Cuomo neće biti krivično gonjen za seksualno napastvovanje dvije žene


Bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo
Bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo

Bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo neće biti krivično gonjen zbog optužbi dvije žene - od kojih je jedna pripadnica vojske, za seksualno napastvovanje, saopštio je okružni tužiilac.

Tužilteljca okruga Westchester​ Mimi Rocah​ rekla je da, iako ima dokaza da su se događaji koje su žene opisale desili, nije mogla da krene u krivično gonjenje.

"U oba slučaja, iako su optužbe i svjedoci bili kredibilni, a ponašanje zabrinjavajuće, nismo mogli da pokrenemo postupak zbog određenih procedura koje traže zakoni države New York", rekla je ona.

Cuomo nije komentarisao ovu odluku. Demokrata je ranije negirao da je bilo koju ženu dodirivao na neprikladan način.

Mnogi okružni tužioci su formirali istrage na osnovu svjedočenja 11 žena koja je sakupila državna tužiteljca New Yorka Letitia James​.

Cuomo je ostavku na funkciju guvernera podnio u augustu.

U okrugu Albany također se vodio prekršajni postupak protiv Cuoma, zbog nedoličnog dodirivanja žene, ali je sudija tražio još vremena da razmotri dokaze.

Tužilac okruga Long Island saopštio je da neće krivično goniti Cuoma, a pred tim tužilaštvom vodila se istraga na osnovu tvrdnje pripadnice vojske da je Cuomo nedolično dodirivao 2019.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG