Linkovi

Kubanske cigare - tražena roba


Kubanske cigare - tražena roba
Kubanske cigare - tražena roba

U septembru je predsjednik Barack Obama produžio embargo protiv Kube koji je na snazi još od šezdesetih godina prošlog vijeka i kojim se američkim gradjanima i kompanijama zabranjuje trgovina sa kubanskim kompanijama i kupovina kubanskih proizvoda, uključujući popularne kubanske cigare.

U Medjunarodno poštansko odjeljenje na čikaškom aerodromu stigne ih na hiljade svakoga dana. Kutije, koverte i paketi iz stranih zemalja, poslani na neku adresu širom Sjedinjenih Država. Carinski službenici, poput Davida Radzickog, kontrolišu svaku pošiljku obraćajući pažnju na bilo šta neuobičajeno:

- Narkotici, .. bilo šta u vezi sa terorizmom i bilo šta što krši uvozne propise.

Od novembra do danas, hiljade paketa nije stiglo do primalaca. I to zbog toga što je u njima bilo na desetine, čak i stotine kubanskih cigara. Prema američkom trgovinskom embargu protiv Kube iz 1962. godine, njihov je uvoz nezakonit i one su oduzete.

- Nezakonito je za američke gradjane da kupuju, upotrebljavaju ili uvoze bilo koji kubanski proizvod iz bilo kog kraja svijeta,

kaže Brian Bell, službenik za odnose sa javnošću pri Carinskoj Službi Sjedinjenih Država, i dodaje:

- To je zabranjeni artikl, i stoga može biti poželjan. Ljubitelji cigara kažu da su kubanske cigare najbolje na svijetu.

Ova je služba počela da plijeni veće količine cigara sredinom novembra. Od tada, kaže Radzitcki, konfiskovano ih je više od 100 hiljada. A taj broj svakodnevno raste, zajedno sa brojem pristižućih paketa.

- Nikad ranije ih nismo vidjeli ovoliko. Naša uprava je u kontaktu sa drugim ulaznim punktovima u zemlji - ni oni nikad ranije nisu vidjeli ovako nešto. Svi smo, dakle, prilično iznenadjeni ogromnom količinom ovakvih pošiljki.

- Jedna cigara može se prodati za 5 do 50 dolara, i to za jednu jedinu kubansku cigaru.

Bell dodaje da je porast kontrole šverca kroz Chicago nastao dijelom i zbog novih sigurnosnih mjera, uvedenih nakon pokušaja terorističkih napada eksplozivom sakrivenim u kartridže za printere.

- Bilo šta što je teže od pola kilograma zabranjeno je za slanje putničkim avionima.

A mnoge pošiljke cigara su svoj put do Amerike nalazile kao poštanski paketi koje prevoze putnički avioni. Sa novim restrikcijama, te cigare moraju da putuju teretnim avionima. Veoma malo, a možda i nimalo cigara dolazi ovamo direktno iz Kube. Najveći dio njih su kupljene od nekih švajcarskih kompanija koje netačno tvrde da ih one mogu izvesti u Sjedinjene Države. A mnogi teretni avioni slijeću upravo na čikaški aerodrom O,Hare, gdje ih agenti presreću i plijene.

- Ljudi ih jednostavno žele, i dok god je na snazi embargo, mislim da će neko nalaziti način da dodje do njih, posebno putem interneta. To uveliko olakšava stvari.

Umjesto očekivanih cigara, konačni primaoci dobijaju potvrdu od Carinske i granične uprave u kojoj je naznačeno zašto su cigare oduzete. Svi ilegalno prošvercovani artikli zatim idu u dobro zaštićeno skladište, prije nego budu uništeni.

- Oni se spaljuju u visoko temperaturnim pećima. Za razliku od raširenog mišljenja, njih neće niko popušiti, i neće otići nekome kao božićni poklon. Mi imamo veoma stroge mjere sigurnosti koje garantuju da sve što dodje ovamo, ako je ilegalno da bude i uništeno.

A postoje i ozbiljne posljedice za uvoz ilegalnih cigara. Višestruki prekršioci i biznisi koji pokušaju da preprodaju švercovanu robu mogu biti kažnjeni novčano i do 55 hiljada dolara, a u rijetkim situacijama mogu biti kažnjeni i zatvorom.

XS
SM
MD
LG