Linkovi

Kuba najavila puštanje 52 politička zatvorenika


Kuba najavila puštanje 52 politička zatvorenika
Kuba najavila puštanje 52 politička zatvorenika

Katolička crkva na Kubi je 7 jula saopćila da će komunistička vlada na ostrvu osloboditi 52 politička zatvorenika. Očekuje se da će pet od njih uskoro biti pušteni i poslani u Španiju, dok će preostalih 47 biti oslobodjeno narednih mjeseci.

Španski ministar vanjskih poslova je to ocjenio kao otvaranje nove ere na Kubi. Medju političkim analitičarima, medjutim, reakcije su pomješane, kada je riječ o tome da li će to i koliko uticati na odnose izmedju Sjedinjenih Država i Kube.

Predstavnici Katoličke crkve na Kubi sa Raulom Castrom
Predstavnici Katoličke crkve na Kubi sa Raulom Castrom

Za mnoge porodice na Kubi, saopćenje o oslobadjanju političkih zatvorenika je ispunjenje nade.

Muž Else Morejon, Oscar Elias Biscet, je jedan od zatočenih:

"Mislim da će me to promjeniti, da će promjeniti moje emocionalno stanje. Osjećam se ispunjenom kao žena, supruga, kao profesionalac, ali odvajanje od muža je bilo jako teško", kaže ona.

Dugo godina na Kubi nije oslobodjen veći broj političkih zatvorenika.

Peter Hakim iz organizacije za Medju-američki dijalog izražava oprezni optimizam:

"Uvijek je pogrešno ako previše predvidjate u bilo čemu što se dešava na Kubi, jer smo već toliko puta bili razočarani. Toliko puta se popuštanje jednog dana okretalo prema represiji drugog dana."

Philip Peters iz Lexington instituta kaže, međutim, da spremnost kubanske vlade na dijalog sa Katoličkom crkvom pokazuje da se stvari na Kubi polako mijenjaju:

"Sada se sigurno nešto novo dešava na Kubi, To ne rješava problem ljudskih prava na Kubi, ali je veoma pozitivno."

Mnogi Amerikanci unutar poslovnih asocijacija se nadaju da će oslobadjanje zatvorenika podstaći američke zakonodavce da ukinu decenijama dugu zabranu trgovine i putovanja na Kubu.

Peter Hakim, iz Orgnizacija za Medju-američki dijalog smatra „da su ljudi sada spremniji nego ranije da eksperimentišu, da pokušaju i prekinu sa 50 godina dugom politikom kojom, izgleda, nije mnogo postignuto."

Ulica u Havani
Ulica u Havani

Zastupnički dom američkog Kongresa razmatra zakon kojim bi se ukinula zabrana američkim gradjanima da putuju na Kubu.

Patrick Kilbride iz Američke trgovačke komore podržava takav zakon i želi okončanje zabrane:

"Mislim da je embargo od Fidela Kastra napravio mučenika i pomogao podupiranju komunističkog režima jer je taj režim krivio sjevernog susjeda za kubanske teškoće", kaže Kilbride.

Medjutim, Peter Hakim kaže da oni koji su za održavanje embarga ukazuju na loše stanje ljudskih prava i autoritativnu vlast na Kubi:

"Sjedinjene Države demokraciju smatraju jednom od svojih ključnih vrijednosti. Zašto bi onda nagradjivali Kubu na odredjeni način", pita Hakim.

Kuba nastavlja tvrditi da nema političkih zatvornika, i da su to samo plaćenici koji, kako kažu iz Havane, rade sa Sjedinjenim Državama da potkopaju kubanski komunizam.

Američki državni sekretar Hillary Clinton je pozitivno reagirala na najavu oslobadjanja zatvorenika, ali nije govorila o embargu:

"Mi to pozdravljamo. Mi mislimo da je to pozitivan znak. Mislim da je to trebalo davno, ali je u svakom slučaju dobrodošlo."

Ostaje da se vidi da li će Bijela kuća nakon ovoga poduzeti korake na unapredjenju odnosa sa Kubom.

XS
SM
MD
LG