Linkovi

Ernest Hemingway je most između SAD-a i Kube, smatra Hemingwayev unuk


Ernest Hemingway, 1899-1961
Ernest Hemingway, 1899-1961

Po prvi put u više od pola vijeka, Sjedinjene države I Kuba će zvanično obnoviti diplomatske odnose ponovnim otvaranjem ambasada u Washingtonu I Havani 20 jula. Istovremeno je američka vlada dala zeleno svjetlo američkim putničkim kompanijama, kao što su Jet Blue I Carnival Cruises, da uspostave direktne putničke veze sa Kubom. Naš novinar Cal Perry je o utjecaju novog odnosa sa Kubom razgovarao sa čovjekom čija obitelj ima bliske veze sa kubanskim narodom.

Finca Vigia, dom Ernesta Hemingwaya u Havani, je podsjetnik kubanske prošlosti I njene ljubavi za tog poznatog američkog pisca. Kuća bi sada trebala biti znatno renovirana, što je projekat koji je dijelom omogućen zahvaljujući otopljavanju diplomatskih odnosa između Sjedinjenih država I Kube. Hemingwayev unuk, John, govorio je za Glas Amerike iz Španije putem Skypea.

Ernest Hemingway je zaista neko ko ih ujedinjuje. On se nije bavio politikom, volio je kubanski narod, a bio je uveliko američki pisac. On je savršen most između dvije zemlje, kaže Hemingwayev unuk John.

Američki predsjednik Barack Obama I kubanski predsjednik Raul Castro su započeli ponovo graditi taj most kada su se sastali na samitu u aprilu. Od tada, na Kubi, kao I među Kubancima koji žive u Sjedinjenim državama, porastao je osjećaj iščekivanja. Marc Hanson iz washingtonskog ureda za Latinsku Ameriku kaže da se takva promjena trebala desiti mnogo ranije.

Naša politika prema Kubi se dugo vremena suprotstavljala našim vrijednostima. Mladi to ne shvataju, veliki broj ljudi to ne shvata. Pa čak I u kubansko američkoj zajednici, ono što sada vidimo je da oni sve više smatraju da to nije pravilna strategija za budućnost, kaže Marc Hanson.

Iako u američkom kongresu I dalje postoji protivljenje ukidanju decenijama dugog embarga prvenstveno zbog zabrinutosti za ljudska prava, američke kompanije već traže načine da posluju sa Kubom. John Hemingway, koji često posjećuje Kubu, kaže da su Kubanci spremni za to.

Oni žele promjenu, žele normalan život. Oni to željno iščekuju, oni to žele. Oni se doista raduju promjeni, I liberalizaciji odnosa. Oni žele uživati u normalnom životu kakvog imaju druge zemlje, kaže Hemingwayev unuk, John Hemingway.

XS
SM
MD
LG