Linkovi

Fidel Castro upozorava na nuklearni rat


Bivši kubanski predsjednik Fidel castro je održao veliki javni govor na Univerzitetu u Havani, rekavši izmedju ostaloga da je svijet ponovno na ivici nuklearnog rata.

Odjeven, kao u stara vremena, u vojnu maslinastu uniformu, Fidel Castro je upozorio da su napetosti izmedju, s jedne strane, Amerike i njenog saveznika Izraela, i Irana s druge strane, dovele do stvarne nuklearne konfrontacije.
Državne kubanske novine, Granma, kažu da je u govoru gospodin Castro takodjer naveo da su u Drugom svjetskom ratu Sjedinjene Države bile prve koje su potrijebile u napadu na drugu zemlju, atomsku bombu, i dodao da sadašnji američki arsenal ima mnogo razorniju moć nego ranije oružje.

Fidel Castro se pojavljivao u javnosti nekoliko puta u proiteklih mjesec dana, i to nakon godina izolacije, nakon operacija na stomaku, i silaska s vlasti 2006. godine.

I prošloga mjeseca, govoreći pred Kubanskim parlamentom, castro je upozorio da velike tenzije izmedju Washingtona i Teherana, mogu dovesti do atomskog sukoba.

Na vlasti u Kubi je brat Fidela castra, raul, koji je formalno preuzeo predsjendički položaj u 2008. oj godini

XS
SM
MD
LG