Linkovi

SAD sa nekoliko zemalja u patrolama zaštite saobraćaja u Crvenom moru


Huti vojni helikopter iznad teretnog broda Galaxy Leader u Crvenom moru
Huti vojni helikopter iznad teretnog broda Galaxy Leader u Crvenom moru

Sjedinjene Države su saopćile da se nekoliko zemalja složilo da zajednički patroliraju u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu kako bi pokušale zaštititi komercijalne brodove od napada jemenskog pokreta Huti.

I Hamas i Huti su povezani s Iranom.

Huti su pojačali napade na brodove u Crvenom moru kako bi pokazali svoju podršku Hamasu.

Napadi, usmjereni na rutu koja omogućava trgovinu istok-zapad, posebno naftom, da koristi Suecki kanal kako bi se uštedjelo vrijeme i troškovi obilaska Afrike, natjerali su neke brodarske kompanije da preusmjere brodove.

Crveno more je povezano sa Mediteranom Sueskim kanalom, glavnom svjetskom trgovinskom rutom Istok-Zapad, koja nosi oko 12% svjetskog pomorskog saobraćaja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, tokom posjete Bahreinu, identifikovao je nekoliko zemalja koje učestvuju u međunarodnim snagama. Bilo je nejasno da li su te zemlje spremne da urade ono što su američki ratni brodovi uradili proteklih dana - da obaraju projektile i bespilotne letjelice Huti i pohrle u pomoć komercijalnim brodovima koji su napadnuti.

"Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva kolektivnu akciju. Stoga danas najavljujem uspostavljanje operacije Prosperity Guardian, važne nove multinacionalne sigurnosne inicijative", rekao je Austin u izjavi u utorak.

Identifikovao je zemlje učesnice na čelu sa Sjedinjenim Državama kao među ostalima Bahrein, Britaniju, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju.

Huti su se uvukli u sukob između Izraela i Hamasa napadajući brodove u vitalnim plovnim putevima, pa čak i ispalivši dronove i projektile na Izrael, više od 1.000 milja od svog sjedišta moći u jemenskoj prijestolnici Sani.

Huti su zaprijetili da će gađati sve brodove koji idu ka Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorili međunarodne brodarske kompanije da ne rade s izraelskim lukama.

Mohammed al-Bukhaiti, član politbiroa Huti, rekao je za Al Jazeeru u ponedjeljak da će se njegova grupa moći suprotstaviti bilo kojoj koaliciji predvođenoj SAD-om koja bi se mogla rasporediti na Crvenom moru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG