Linkovi

3 komercijalna broda pogođena projektilima u Crvenom moru, američki ratni brod oborio 3 drona


Yemen
Yemen

Projektili koje su ispalili jemenski pobunjenici Houthi pogodili su tri komercijalna broda u nedjelju u Crvenom moru, dok je američki ratni brod oborio tri drona u samoobrani tijekom višesatnog napada, priopćila je američka vojska. Hutiji koje podržava Iran preuzeli su odgovornost za dva napada.

Udari su označili eskalaciju u nizu pomorskih napada na Bliskom istoku povezanih s ratom Izraela i Hamasa, jer se više brodova prvi put u sukobu našlo na nišanu jednog Houthi napada. SAD je obećao da će "razmotriti sve odgovarajuće odgovore" nakon napada, posebno prozivajući Iran, nakon što su napetosti već godinama visoke zbog nuklearnog programa Teherana koji brzo napreduje.

"Ovi napadi predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti", priopćilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske. "Ugrozili su živote međunarodnih posada koje predstavljaju više zemalja diljem svijeta."

Dodalo se: "Također imamo sve razloge vjerovati da su ove napade, iako su pokrenuli Hutiji u Jemenu, u potpunosti omogućio Iran."

Napad je započeo oko 9:15 ujutro po lokalnom vremenu (06:15 GMT) u Sani, glavnom gradu Jemena, koju kontroliraju Houthi, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

USS Carney, mornarički razarač, otkrio je balističku raketu ispaljenu iz jemenskih područja pod kontrolom Hutija na brod za rasuti teret Unity Explorer pod zastavom Bahama. Projektil je pao blizu broda, priopćio je SAD. Ubrzo nakon toga, Carney je oborio dron koji je krenuo prema njemu, iako nije jasno je li razarač bio meta, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

Oko 30 minuta kasnije, Unity Explorer je pogođen projektilom. Dok je odgovarao na njegov poziv u pomoć, Carney je oborio još jedan nadolazeći dron. Središnje zapovjedništvo je priopćilo da je Unity Explorer pretrpio manju štetu od projektila.

Dva druga komercijalna broda, brodovi za rasuti teret broj 9 i Sophie II pod panamskom zastavom, oba su pogođena projektilima. Broj 9 je izvijestio o određenoj šteti, ali bez žrtava, a Sophie II nije prijavila značajnu štetu, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

Dok je plovio u pomoć Sophie II oko 16:30 sati. po lokalnom vremenu (13:30 GMT), Carney je oborio još jednu bespilotnu letjelicu koja je išla u njegovom smjeru. Dronovi nisu napravili nikakvu štetu.

Carney, razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke, oborio je više raketa koje su Huti ispalili prema Izraelu tijekom rata te zemlje protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nije oštećen niti u jednom od incidenata i nema izvješća o ozlijeđenima na brodu. Ministarstvo obrane prvotno je opisalo napad jednostavno kao napad na Carney prije nego što je dalo više detalja.

Glasnogovornik vojske Houthi Brig. Gen. Yahya Saree preuzeo je odgovornost za dva nedjeljna napada, rekavši da je prvo plovilo pogođeno projektilom, a drugo dronom dok se nalazilo u tjesnacu Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom. Saree nije spomenuo niti jedan američki ratni brod da je umiješan.

"Jemenske oružane snage nastavljaju sprječavati izraelske brodove u plovidbi Crvenim morem (i Adenskim zaljevom) dok ne prestane izraelska agresija protiv naše nepokolebljive braće u Pojasu Gaze", rekao je Saree. "Jemenske oružane snage obnavljaju svoje upozorenje svim izraelskim brodovima ili onima koji su povezani s Izraelcima da će postati legitimna meta ako prekrše ono što je navedeno u ovoj izjavi."

Saree je također identificirao prvo plovilo kao Unity Explorer, koje je u vlasništvu britanske tvrtke u kojoj je Dan David Ungar, koji živi u Izraelu, jedan od njezinih službenika. Broj 9 povezan je s Bernhard Schulte Shipmanagementom.

Vlasnik Sophie II, Kyowa Kisen iz Imabarija u Japanu, rekao je za Associated Press da je posada broda na sigurnom i da brod nije pretrpio ozbiljnu štetu. Menadžeri druga dva broda nisu bili dostupni za komentar.

Izraelski mediji identificirali su Ungara kao sina izraelskog pomorskog milijardera Abrahama "Ramija" Ungara.

Iran se tek treba izravno pozabaviti napadima. Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian zaprijetio je "ako se trenutna situacija nastavi, regija će ući u novu fazu" zbog rata Izraela i Hamasa.

“Upozoravaju se sve strane koje žele zapaliti rat, prije nego što bude prekasno, zaustave ubijanje žena i djece, čiji je novi krug započeo”, rekao je Amirabdollahian.

Prvi iranski diplomat opisao je svoje komentare kao da je došao nakon razgovora sa "snagama otpora" u regiji - opisom koji Teheran koristi za šijitske milicije koje podupire, uključujući skupine u Iraku, Hutije i libanonski Hezbollah, kao i sunitske borce Hamasa. Svi su tijekom rata prijetili ili napadali Izrael, iranskog regionalnog rivala.

Hutiji su izveli niz napada na plovila u Crvenom moru, kao i lansiranje bespilotnih letjelica i projektila koji ciljaju Izrael. Analitičari sugeriraju da se Hutiji nadaju ojačati sve slabiju potporu javnosti nakon godina građanskog rata u Jemenu između Hutija i snaga koje podržava Saudijska Arabija.

SAD nisu rekle da su brodovi njihove mornarice bili meta, ali su rekle da su Houthi bespilotne letjelice krenule prema brodovima i da su oborene u samoobrani. Washington je do sada odbijao izravno odgovoriti na napade, kao i Izrael.

Globalni brodovi sve su više na meti jer rat Izraela i Hamasa prijeti da postane širi regionalni sukob - čak i nakon što je primirje nakratko zaustavilo borbe i Hamas razmijenio taoce za palestinske zarobljenike koje drži Izrael. Međutim, propast primirja i nastavak izraelskih zračnih napada na Gazu i tamošnja kopnena ofenziva povećali su rizik od novih napada s mora.

U novembru su Huti zauzeli brod za prijevoz vozila također povezan s Izraelom u Crvenom moru kod Jemena. Pobunjenici još uvijek drže brod u blizini lučkog grada Hodeida. Projektili su također prošli tjedan pali blizu drugog američkog ratnog broda nakon što su pomogli brodu povezanom s Izraelom koji su nakratko zarobili naoružani napadači. Zasebno, kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera nedavno je napadnut od strane navodno iranske bespilotne letjelice u Indijskom oceanu.

Hutiji već neko vrijeme nisu izravno ciljali Amerikance, dodatno podižući uloge u rastućem pomorskom sukobu. Godine 2016. SAD je lansirao krstareće rakete Tomahawk koje su uništile tri obalne radarske lokacije na teritoriju pod kontrolom Hutija kao osvetu za projektile koji su u to vrijeme ispaljeni na brodove američke mornarice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG