Linkovi

Crveni križ/polumjesec: Svijet 'opasno nepripremljen' za buduće pandemije


Svijet je "opasno nespreman" za buduće pandemije, navodi Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u izvještaju objavljenom u ponedjeljak, pozivajući zemlje da ažuriraju svoje planove pripravnosti do kraja godine.

U svom Izvještaju o svjetskim katastrofama za 2022., IFRC je rekao da su "sve zemlje i dalje opasno nespremne za buduće zaraze" uprkos tome što je COVID-19 ubio više ljudi nego bilo koji zemljotres, suša ili uragan u istoriji.

"Sljedeća pandemija mogla bi biti iza ugla. Ako iskustvo COVID-19 neće ubrzati naše korake ka spremnosti, šta će?" rekao je Jagan Chapagain, generalni sekretar IFRC-a, najveće svjetske mreže za odgovor na katastrofe.

"Neće biti izgovora za kontinuirani nedostatak spremnosti nakon što smo prošli kroz tri užasne godine."

U izvještaju se navodi da bi zemlje trebale revidirati svoje zakonodavstvo kako bi osigurale da je u skladu s njihovim planovima spremnosti za pandemiju do kraja 2023. i usvojiti novi sporazum i revidirane međunarodne zdravstvene propise do sljedeće godine koji bi više ulagali u spremnost lokalnih zajednica.

Takođe je preporučio zemljama da povećaju domaće finansiranje zdravstva za 1% bruto domaćeg proizvoda i globalno finansiranje zdravstva za najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Chapagain opisao kao "dobru investiciju".

"Važna stvar je da mora postojati politička volja da se tome posvetimo", rekao je on. "Ako je tu, moguće je."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG