Linkovi

Josipović: 'Prosvjedi su jedno, huliganski ispadi su drugo'


Josipović: 'Prosvjedi su jedno, huliganski ispadi su drugo'
Josipović: 'Prosvjedi su jedno, huliganski ispadi su drugo'

Hrvatski predsjednik je također rekao kako nema podataka da su iza izgredničkih napada na policiju stajale neke oporbene stranke

U Zagrebu je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući jučerašnje nerede, rekao kako je riječ o izgrednicima koji s prosvjedom branitelja nisu imali nikakve veze i koji su na prosvjed došli s ciljem izazivanja nereda.

Ivo Josipović: Ja još jednom radim distinkciju – prosvjedi su jedno, huliganski ispadi su drugo. Koliko ja znam huligani su tamo došli po svom poslu. A kada je riječ o prosvjednicima, dakle, onim pravim prosvjednicima, bilo je različitih ljudi. Dakle, bilo je branitelja koji su imali svoj razlog za prosvjed, a bilo je i građana koji su bili nezadovoljni gospodarskim stanjem. Točno je, bilo je od nekih ljudi koji su to pomagali, poticali iz svijeta politike, to je legitimno. Vidjeli ste to su uglavnom bile poruke desnije naravi ali to je sve skupa dio političke arene. Dakle, nemamo što tome zamjeriti. Neke poruke su bile takve da ih apsolutno svi koji smo u politici moramo čuti, posebice vlada, dok je bilo i onih poruka s kojima se ja osobno ne bih složio, poput tjeranja nacionalne srpske manjine iz Vukovara ili neke slične poruke.

Hrvatski predsjednik je također rekao kako nema podataka da su iza huliganskih napada na policiju stajale neke oporbene stranke. Inače, policija je danas objavila svoje snimke jučerašnjih nereda u Radićevoj ulici. U popratnom priopćenju se ponovno za sukobe optužuje Facebook prosvjednike navodeći kako su braniteljski prosvjedi na Trgu bana Jelačića, s oko 15.000 prosvjednika prošli mirno, no da se nekoliko stotina prosvjednika udruženih preko društvene mreže Facebook, uputilo Radićevom ulicom prema Trgu svetog Marka. U priopćenju stoji i kako je tijekom događaja 30 policijskih službenika lakše ozlijeđeno, od 20 prosvjednika, 18 je lakše, a dvoje teško ozlijeđeno.

Glasnogovornica policije Jelena Bikić dodala je kako se nad 36 osoba uhićenih zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela "sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu", provodi kriminalističko istraživanje te da im prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Rekla je i da se radi o osobama mlađe životne dobi, a najmlađi privedeni ima 15 godina, te da ih je većina od ranije poznata policiji.
Među privedenima, kako je potvrdila, ima pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boysa, međutim, nije htjela odgovoriti je li netko od privedenih bio i na prethodnim Facebook prosvjedima.

XS
SM
MD
LG