Linkovi

Hrvatska u dilemi šta uraditi sa imigrantima


Jučer su se na granici između Hrvatske I Srbije mogle vidjeti neugodne scene kada je specijalna policija nastojala zaustaviti na hiljade izbjeglica I migranata koji su pokušavali pronaći novi put ka zapadnoj Evropi. Hrvatska vlada je saopćila da je najmanje 9 hiljada I 200 migranata ušlo u zemlju otkako je Mađarska zatvorila svoje granice ove sedmice. Naš novinar Henry Ridgwell se javlja iz pograničnog mjesta Tovarnik.

Novi dan imigrantske krize I nove scene haosa na granici. Hrvatska je obećala da će dozvoliti migrantima da prođu kroz zemlju, ali nisu očekivali da će ih ovoliki broj pristići ovako brzo. Na stotine izbjeglica tu stiže svakog sata, I pritisak na taj mali pogranični prelaz raste.

Policija je pokušala zaustaviti masu ljudi, propuštajući samo nekoliko desetina u isto vrijeme. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je rekao da će policija iskazati suzdržanost.

Moramo pokazati da možemo kontrolirati situaciju bez velikih nesreća, I bez policijske sile.

Ali situacija je ipak ubrzo izmakla kontroli. Na velikim vrućinama, napetosti su porasle. Migranti su se pokušali probiti naprijed, ali ih je specijalna policija potisnula. U sredini svega toga su se našli djeca, trudnice, čak I bebe. Nekoj djeci je dozvoljeno da prođu, a ona su bila dehidrirana I izmorena. Jedan čovjek se onesvijestio, a drugi je, kako kažu, pretrpio srčani udar. Neki migranti su se pokušali probiti kroz obližnju ogradu. Obitelji su razdvojene, I obećano im je da će se ponovo spojiti. Na kraju su se razbile policijske linije, specijalna policija je pokušala uvesti red, ali nije uspjela. Migranti su potrčali preko ravnice ka autobusima koji su bili parkirani na obližnoj farmi. Situacija je posala opasna, I policija je morala dozvoliti prolaz izbjeglicama. Obitelji su pokušale pronaći bilo kakvu vrstu hlada, kako bi mogli uzeti dah.Mnogi su izrazili frustraciju zbog haosa.

Nema dovoljno autobusa da prevezu sve izbjeglice. Izbjeglice nemaju vodu, hranu, djeca su umorna, žedna I gladna, kaže Sadek Abu Jaffir, izbjeglica iz Iraka.

Ne zna se šta će Hrvatska uraditi sa imigrantima. Vlada navodi da ne može primiti dodatni broj izbjeglica I sada se suočava sa teškom dilemom, slijediti primjer Mađarske I potpuno zatvoriti granicu, riskirajući dodatni haos, ili dozvoliti prolaz imigrantima, što će vjerovatno značiti još hiljade njih koji će slijediti istu stazu.

XS
SM
MD
LG