Linkovi

Haško tužiteljstvo: Bijeg Srba bio je jedan od ciljeva a ne posljedica Oluje


Haško tužiteljstvo: Bijeg Srba bio je jedan od ciljeva a ne posljedica Oluje
Haško tužiteljstvo: Bijeg Srba bio je jedan od ciljeva a ne posljedica Oluje

"Zanemarivanje i nijekanje zločina nad civilima stvorilo je ozračje nekažnjavanja koje je poticalo na nastavak nasilja" - tvrdi Tužiteljstvo

Na haškom Tribunalu je počelo iznošenje završnih riječi Tužiteljstva na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. Optužba se temelji na tzv. zajedničkom zločinačkom pothvatu a glavni tužitelj Alan Tieger pokušavao je objasniti da je akcija Oluja izvedena u skladu sa zločinačkim dogovorom s Brijuna. Optužba je nastavila izlaganjem o slučajevima paljenja kuća, a oslanjala se na izvještaj obrane u kojem piše da su svi slučajevi paljenja kuća spriječeni. Tužiteljstvo tvrdi da su vojnici masovno palili kuće i to gorivom kako bi ubrzali gorenje te da su čak palili dijelove sela odjednom.

"Bijeg Srba bio je jedan od ciljeva a ne posljedica operacije Oluja", ustvrdilo jeTužiteljstvo na prvom danu iznošenja završnih riječi. "Zanemarivanje i nijekanje zločina nad civilima stvorilo je ozračje nekažnjavanja koje je poticalo na nastavak nasilja, Gotovina kao zapovjednik očekivao je da njegove naredbe o sprječavanju zločina neće biti poštivane ali i nije provodio nikakve mjere da ih se uvažava što znači da je svrha cijele akcije bila etničko čišćenje cijelog prostora 'Krajine'".

K tome, optuženi nije ništa poduzeo za ublažavanje želje dijela vojnika za osvetom, i samih protjeranih s prostora kojega su oslobađali. To potvrđuju i izjave poput Tuđmanove u Vlaku slobode za Knin kad je o Srbima govorio kao o raku u Hrvatskoj - smatra Tužiteljstvo, koje je naglasak stavilo na nereagiranje i nekažnjavanje počinitelja, državni je vrh znao što se zbiva.

Optužba je također i dalje ustraje na neselektivnosti topničkih napada na Knin, Obrovac, Gračac, Benkovac i Drvar. Vojni ciljevi nisu bili primarni niti su srušeni – poput vojarne u Kninu – a u napadu na naselja korištena su neprecizna oružja. Dijelovi istupa Tužiteljstva o odgovornosti Čermaka i Markača bili su konkretniji u dokazima od obrazlaganja Gotovininog dijela optužnice koje se više bavilo ulogom državnog vrha na čelu s dvojcem Tuđman – Šušak.

Čermak je za upravitelja Knina došao kao osoba od povjerenja iz najužeg Tuđmanovog kruga - tvrdi Tužiteljstvo - stoga je njegova uloga bila značajnija od one kakvom ju je prikazivala obrana, zadatak mu je bio prikrivati zlodjela za koja je znao da su se dogodili. General Markač također je znao za zločine njegovih jedinica a u nekima je i osobno sudjelovao. Neki su zločini prikrivani, poput onoga u Gruborima. Obrana sev ove dokaze zaobilazi, iznijelo je Tužiteljstvo.

Planirano je da završne riječi traju četiri dana, a obrane generala počet će svoje završne riječi iznositi sutra.

XS
SM
MD
LG