Linkovi

Crni Labud - novi psihološki triler Natalie Portman


Black Swan, movie release in Dic. 3, 2010.
Black Swan, movie release in Dic. 3, 2010.

U ostalim ulogama pojavljuju se Barbara Hershey, kao očajnički ambiciozna Ninina majka, koja se nada da će joj kćerka ostvariti uspjeh koji ona nije dostigla, te Wynona Ryder kao bivša prima-balerina, odgurnuta ustranu uspjehom mlađe Nine

Redatelj Darren Aronofsky pozabavio se 2008. ružnom stranom profesionalnog hrvanja u drami „The Wrestler.“ Njegovo najnovije ostvarenje bavi se umjetnikom-izvođačem u profesiji koja može biti podjednako surova i kompetitivna: profesionalni balet.

Nina Sayers svoj je mladi život posvetila baletu. Solistica u prestižnoj njujorškoj baletnoj trupi, ona je odlučna da pleše glavnu ulogu u novoj produkciji Labuđeg jezera, Petra Iljiča Čajkovskog. No, vrlo zahtjevni redatelj ove baltne družbe nije siguran može li ona dobro prikazati dvojake uloge nevinog Bijelog labuda i zavodljivog Crnog labuda.

Redatelja-maestra glumi francuski glumac Vincent Cassel, dok Natalie Portman tumači buduću prima-balerinu Ninu: "Plesala sam balet kad sam bila curica – sve do 12. godine – i mislim da sam ga uvijek idealizirala, kao što to čini većina djevojčica. Doživljavala sam ga kao najljepšu umjetnost … tu izražajnost bez riječi. Kao glumica, oduvijek sam željela raditi na filmu koji se bavi plesom, tako da kad je Darren došao s tom sjajnom idejom koji nije bila samo svijet baleta nego i vrlo komplicirani lik – dva lika, ustvari! – bila sam jako uzbuđena".

Natalie Portman kaže da je fizička disciplina baleta pomogla i u oblikovanju emocionalne strane njenog lika, jer se dobiva uvid u usamljeni i radom i vježbanjem ispunjen život plesača baleta: nema pića, nema izlazaka s prijateljima, nema ni mnogo hrane. Tijelo se stalno podrvrgava ekstremnom bolu, kao svojevrsno samo-kažnjavanje balerine, odnosno baletana. Portman je intenzivno vježbala više od godinu dana da bi vjerno portretirala Ninu, no kao školovana psihologinja – s diplomom Harvarda! – kaže da je prepoznala da njezin lik pati opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Mila Kunis glumi Lily, suparničku balerinu, koja je više posvećena emocionalnoj strani plesa, nego tehničkom perfekcionizmu, kao Nina. Redatelj Darren Aronofsky kaže da ga je iznenadilo kako je teško bilo pridobiti povjerenje pravih baletnih plesača dok se pripremao za snimanje filma. Razlog, kaže, leži u tome što su oni često razočarani načinom na koji Hollywood prikazuje njihov svijet. No, Aronofsky je uvjeren da njegov Crni labud poštuje tu umjetnost premda se bavi mračnim dubinama psihe plesača.

U ostalim ulogama pojavljuju se Barbara Hershey, kao očajnički ambiciozna Ninina majka, koja se nada da će joj kćerka ostvariti uspjeh koji ona nije dostigla, te Wynona Ryder kao bivša prima-balerina, odgurnuta ustranu uspjehom mlađe Nine. Autentičnost filmu daje Pennsylvania Ballet Company, iz Philadelphije, čiji plesači izvode baletne dionice filma.

XS
SM
MD
LG