Linkovi

Šest ruskih diplomata proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori


Zastave Crne Gore i Rusije
Zastave Crne Gore i Rusije

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je proglasilo šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u toj zemlji personama non grata.

U saopštenju se navodi da su diplomate proglašene nepoželjnim zbog, kako je navedeno, aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

Prethodno je, u istom danu, portparol Specijalnog državnog tuzilastva (SDT) tužilac Vukas Radonjić saopštio je da su u Podgorici u toku policijski pretresi stanova više osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i špijunažu.

"Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža", rekao je Radonjić u zvaničnoj izjavi.

Prema njegovim riječima, u policijsko-tužilačkoj akciji "za sada niko nije lišen slobode".

Akciju SDT-a pohvalio je i premijer Dritan Abazović.

"Samo sam dužan da pozdravim akciju SDT-a, riječ je o međunarodnoj akciji koja se realizuje sa našim partnerima s ciljem očuvanja nacionalnih interesa", poručio je Abazović.

Pojedini lokalni mediji javili su, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija pretresa stanove osoba osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, što za sada nije zvanično potvrđeno.

XS
SM
MD
LG