Linkovi

I Crna Gora protjeruje ruskog diplomatu. BiH nema u planu da to radi.


Cvijeće ostavljeno na policijsku traku u parku u gradu Salisbury, Engleska, gdje su Sergei Skripal i njegova kćerka pronađeni otrovani, 19. mart 2018.
Cvijeće ostavljeno na policijsku traku u parku u gradu Salisbury, Engleska, gdje su Sergei Skripal i njegova kćerka pronađeni otrovani, 19. mart 2018.

Vlada Crne Gore odlučila je da protjera jednog ruskog diplomatu iz zemlje, slijedeći na taj način odluku 26 zemalja, uključujući SAD i 16 zemalja EU, koje su optužile Rusiju da stoji iza trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke u Velikoj Britaniji.

„Vlada Crne Gore je donijela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za persona non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori”, saopštila je Vlada. „O mjerama je obaviještena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru.”

Iz Vlade su naglasili da “Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica EU i NATO u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila”, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Crna Gora je prošle godine, u istorijskom zaokretu, postala 29. članica NATO-a, izazivajući snažno protivljenje Moskve koju su zvaničnici u Podgorici optužili da je preko svojih špijuna orkestrirala pokušaj državnog udara tokom crnogorskih parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Ruski zvaničnici su tada negirali miješanje u izbore u Crnoj Gori, optužujući zapadne zemlje i crnogorske vlasti da lažnim optužbama prema Moskvi izazivaju antirusku histeriju.

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je za Glas Amerike da je činjenica da Vlada nije protjerala ambasadora nego nižeg diplomatu, znak da je nastojala da balansira između kontinuiteta usaglašavanja svoje spoljne politike sa EU i SAD i pokušaja da ne izazove Rusiju na mjere koje bi mogle negativno uticati na crnogorski turizam.

„Hoće li taj pokušaj dati rezultate, vidjećemo”, rekao je Sekulović.

Bosna i Hercegovina nema namjeru protjerivati ruske diplomate, rekao je jučer za Klix ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

„Izražavamo zabrinutost što se pojavilo tako opasno hemijsko oružje i što je upotrijebljeno na teritoriji Evrope. Mi sigurno ne bismo ulazili u takve aktivnosti kao što je protjerivanje diplomata”, rekao je Crnadak.

Iz Ministarstva vanskih poslova danas kažu kako nisu dali saglasnost ni jednoj diplomatskoj misiji BiH u svijetu da podrži izjavu Evropske unije u slučaju trovanja bivšeg ruskog agenta, jer ne postoji stav Predsjedništva BiH, prenosi Klix.

„Ministarstvo vanjskih poslova BiH će cjelokupnu informaciju sa svim raspoloživim podacima vezanim za ovaj slučaj do kraja radnog dana dostaviti Predsjedništvu BiH”, navode u Ministarstvu.

Kako su zemlje regije odlučile o protjerivanju ruskih diplomata možete vidjeti na ovom linku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG