Linkovi

Preliminarni rezultati: Milatović ubjedljivo vodi na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori


ARHIVA - Glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori (Foto: VOA, Predrag Milić)
ARHIVA - Glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori (Foto: VOA, Predrag Milić)

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na osnovu 90,8 odsto uzorka, Milatović je osvojio 60 odsto glasova, a Đukanović 40 procenata.

Prvi prelimininarni rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, održanih u nedjelju, pokazali su da 36-godišnji bivši ministar ekonomije i jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović ima ubjedljivu prednost nad dosadašnjim dugogodišnjim predsjednikom i liderom Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Centar za demokratsku tranziciju objavio je, na osnovu 89,9 odsto odsto obrađenog uzorka, da je za Milatovića glasalo 58,1 odsto birača, dok je Đukanović osvojio 41,9 odsto glasova.

“Prvi rezultati su indikativni, veoma je teško vjerovati da ovakva razlika može da bude promijenjena u krajnjem ishodu”, rekao je analitičar Miloš Bešić u emisiji "Izborna noć" na RTCG.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, izlasnost na izborima bila je 70,7 odsto (383.300), što je 7,7 odsto više nego u prvom krugu 19. marta (63 procenta).

“Ovo je vrlo visoka izlaznost, i u uslovima jednog vrlo mirnog izbornog dana, rezultati imaju visok legitimitet”, rekao je analitičar Miloš Bešić.

U istom periodu, na predsjedničkim izborima 2018. godine glasalo je 63,9 odsto, na parlamentarnim 2016. 73,3 procenata, a 2020. godine 76,6 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana, a za predsjednika Crne Gore u drugom krugu biće izabran kandidat koji dobije veći broj glasova izašlih birača.

U prvom krugu izbora, glasalo je oko 64 odsto birača, a učestvovalo je sedam kandidata. Pored Đukanovića i Milatovića u izbornoj trci su bili i lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić koji je tada osvojio 19.32, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić 11.1, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković 3.15, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore 1.38 i nezavisni kandidat Jovan Radulović 0.76 odsto glasova.

Nedjeljni izbori su četvrti predsjednički od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema 1990, a sva trojica postkomunističkih šefova države u vrijeme njihovih mandata bili su iz Demokratske partije socijalista, nasljednice Saveza komunista.

Od 1990. do 1998. predsjednik Crne Gore bio je Momir Bulatović, koga je na izborima krajem 1997. pobijedio najbliži saradnik i dotadašnji premijer Milo Đukanović i na toj funkciji ostao do 2003, kada ga je na toj funkciji, sve do 2018. naslijedio Filip Vujanović.

Đukanović je ponovo izabran za predsjednika 2018. godine, nakon što je u prvom krugu pobijedio kandidata opozicije Mladena Bojanića.

XS
SM
MD
LG