Linkovi

Crna Gora birala novi parlament. Rekordno niska izlaznost


Parlamentarni izbori u Crnoj Gori (Photo: VOA, Jovo Radulović)
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori (Photo: VOA, Jovo Radulović)

U Crnoj Gori su u nedjelju u sedam sati otvorena a u 20 sati zatvorena birališta na kojima su se građani opredjeljivali za jednu od 15 izbornih lista za novi saziv parlamenta koji ima 81. poslanika.

Na izborima učestvuju lista Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, koalicija Zajedno predvođena Demokratskom partijom socijalista Danijela Živkovića, lista “Hrabro” URE i Demokrata Alekse Bečića i Dritana Abazovića, “Za budućnost Crne Gore” Milana Kneževića, kao i Pokret za promjene, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, “Preokret”, Albanski forum, Albanska alijansa, Narodna koalicija, SNP-Demos, Hrvatska građanska inicijativa, lista Mi možemo i “Pravda za sve”.

Izbornu kampanju obilježila je trka u obećanjima povećanja plata, ali i međusobne oštre optužbe pojedinih nosilaca lista iz redova aktuelne većine, u posljednjoj nedjelji kampanje.

Izbore su pratili lokalni posmatrači, a iz Centra za monitoring i istraživanja ranije je saopšteno da će, u okviru projekta koji je finansirala britanska ambasada, akreditovati više od hiljadu posmatrača na svim biračkim mjestima.

Borelj: Crna Gora prva u nizu za pristupanje Evropskoj uniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Birališta na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a posmatrači su saopštili da ih je obilježila rekordno niska izlaznost i zanemarljiv broj nepravilnosti koje nisu mogle uticati na regularnost glasanja.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na izborima je do 20 sati glasalo 56,4 odsto ili ili 305.760 građana.

To je znatno manje nego na parlamentarnim izborima 2020. kada se izjasnilo čak 76,6 odsto, kao i 2016. godine, kada je odziv bio 73,3 procenta.

Odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora za 11.juni donio je tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 17. marta, dva dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, a dan ranije donio je i Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore.

Crna Gora je u martu i početkom aprila ove godine imala dva kruga predsjedničkih izbora, kada je za novog predsjednika Crne Gore izabran Jakov Milatović.

Parlamentarni izbori 11. juna su dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG